Undervisning och examination i fokus
2016-09-23Studentcentrerat lärande, bedömning, examination, "flipped classroom" och "blended learning" var i fokus under konferensen Undervisning och examination på Karlstads universitet. Drygt 100-talet lärare från olika ämnen träffades både för att lyssna och utbyta erfarenheter.
Konferensen Undervisning och examination satte ljuset på just utveckling av undervisning och bedömning, examination, under en hel dag. Lärare delade med sig av olika exempel och erfarenheter under flera halvtimmeslånga pass. Inför konferensen bjöd Kompetensutvecklingsenheten in lärare att skriva abstracts, som kortfattat beskrev vad de skulle prata om under presentationspassen. Temat för konferensen var studentcentrerat lärande, bedömning och examination och syfte var att utveckla kvalitet i undervisning och examination i högre utbildning.
- Konferensen är viktig för den gör många universitetslärares arbete - att undervisa - synligt. Vi möter varje dag studenter, individer som blir framtidens kollegor både inom akademin och i samhället i stort. Med konferensen vill vi också stötta och uppmuntra att använda forskning som grund för att utveckla undervisningen. Presentationerna kan också användas i ansökningar till meriterad och excellent lärare inom universitetets meriteringsmodell för undervisning, säger Ingrid Mossberg Schüllerqvist, Kompetensutvecklingsenheten.
Universitetsgemensamt samlar perspektiven
Huvudtalare var Tore Nilsson, Stockholms universitet. Han är till vardags lektor i moderna språk med didaktisk inriktning och utbildar blivande lärare. Han är även engagerad i forskarutbildningen . Hans intresse inom forskningen rör ämnesdidaktiska aspekter på lärarstudenters och lärares professionsutveckling. Något som för med sig ett stort intresse för högskolepedagogiska frågor. På konferensen fokuserade han på "Blended learning" i campusförlagda professionsutbildningar. Hur kan man minska gapet mellan teori och praktik?
- Konferensen är ett fantastiskt bra initiativ. En klar styrka är att den var gemensam för fakulteterna och ämnesövergripande, sa Tore Nilsson vid konferensens avslutning.
Återkommer varje år
Charlotte Hemmingson undervisar i företagsekonomi på Handelshögskolan vid Karlstads universitet. Hon tycker också att det är en styrka med en gemensam konferens för hela universitetet:
- Det var en väldigt bra konferens och intressant att få inblick i hur man jobbar på andra ämnen. Formatet med en inledande föreläsare och sedan kortare pass är jag också väldigt nöjd med, det ger en möjlighet att lyssna på många. Jag tar bland annat med mig inspiration från ett exempel kring hur studenter kan jobba i grupp med att utvärdera sig själv och andra. Kul med fokus på undervisning och att den blir årligt återkommande.
Och tanken är att konferensen ska hållas varje år. Lena E Johansson är en av de som jobbat med årets upplägg och har redan siktet inställt på 2017.
- Detta kommer att bli att en tradition - en del i universitetets kvalitetsarbete. Det finns ett stort intresse i organisationen att lyfta fram och diskutera undervisningsfrågor och samarbetet med fakulteterna har varit bra väldigt gott med kontaktpersoner på institutionerna som bollplank. Nu utvärderar vi och utvecklar nästa års konferens, där ett tema kommar att bli Simulering och visualisering.
Kompetensutvecklingsenheten ska enligt uppdrag i rektorsbeslutet "Modell för kvalitetssäkring och kvalitetsarbete avseende utbildning och forskning vid Karlstads universitet", ansvara för att anordna en årlig universitetsgemensam utbildningskonferens, med utgångspunkt i SoTL-konceptet (Scholarship of Teaching and Learning).
Läs mer om konferensens innehåll och ta del av abstracts på webben





