Tvärvetenskapligt grepp om hållbarhet ur ett historiskt perspektiv
2021-11-15Ny bergshistorisk forskningskommitté rivstartade med kreativ workshop under ledning av bland andra Jernkontorets Dag Avango och Catarina Karlsson, och Eva Svensson, Karlstads universitet. Syftet var att diskutera framtida tvärvetenskaplig forskning och samverkan kring hållbarhet och miljöpåverkan ur ett historiskt perspektiv.
"Hållbarhet och miljöpåverkan i ett historiskt perspektiv – metallframställning bergsbruk och stålindustri" heter den nystartade forskningskommittén inom Jernkontorets bergshistoriska utskott. I kommittén ingår medlemmar från Jernkontoret, Luleå tekniska universitetet, Karlstads universitet, Stockholms universitet, Uppsala universitet och Statens historiska museer.
– I ett historiskt perspektiv har hållbarhet och miljöpåverkan diskuterats med andra begrepp än de vi använder idag, och de har implementerats med andra metoder. Det känns angeläget att undersöka hur vi kan hantera dagens begrepp och hantering ur ett historiskt perspektiv, säger Dag Avango, professor i historia vid Luleå tekniska universitet och ordföranden för forskningskommittén.
Workshopen, som hölls på Jernkontoret den 11–12 november, samlade ett 15-tal forskare inom olika ämnen och från olika institutioner.
– Avsikten med samarbetet är att få till en kunskapsuppbyggnad inom olika vetenskaper, till exempel arkeologi, historia, teknikhistoria, ekologi, vegetationshistoria och metallurgi. Idag finns ny teknik, nya metoder och möjligheter till tvärvetenskaplig samverkan, säger Catarina Karlsson, arkeolog och historiker samt koordinator för bergshistorisk forskning på Jernkontoret tillika affilierad forskare i CRS.
Eva Svensson, professor i miljövetenskap och docent i historisk arkeologi vid Karlstads universitet, var tillsammans med Dag Avango och Catarina Karlsson, initativtagare och organisatör av workshopen:
- Det finns viktiga lärdomar från det förflutna att ta tillvara för att kunna skapa en mer hållbar framtid. Vi behöver också mer kunskap om vilka miljöproblem som skapades genom det historiska bergsbrukets processer, och hur människor i äldre tider arbetade med att lösa dessa eller anpassa sig till nya förhållanden; vilka hållbarhetsstrategier de utvecklade. Sammantaget kan ökad kunskap om konsekvenser och effekter av det historiska bergsbruket, och människors strategier i relation till dessa både ge ny kunskap om det förflutna och verktyg för framtida hållbarhetsstrategier.