Två rapporter med stor påverkan på framtidens hållbarhet
2021-01-12Livsmedelsindustrins utveckling är av stor betydelse för jorden och vår civilisations överlevnad. Det är många som inte känner till att vår matkonsumtion och våra jordbruksmetoder är några av de största hoten mot miljön över hela världen. Det har några internationella forskare fokuserat på i den uppmärksammade rapporten ”Diets for a Better Future” där Avit Bhowmik, lektor på ämnet risk- och miljöstudier, varit medförfattare.
Jordbruken dominerar redan cirka fyrtio procent av jordens yta och har varit den främsta orsaken till skövling av regnskog, nedbrytning av livsmiljöer och förlust av biologisk mångfald världen över. Jordbruk är också den största förorenaren av världens vattenresurser. Sjöar, floder och hav runt om i världen har störts av mänskliga aktiviteter, speciellt genom livsmedelsproduktion. Matindustrin bidrar med cirka tjugofem procent av världens utsläpp av växthusgaser, vilket kan jämföras med utsläppen från hela världens produktion av el.
Hälsoproblem
Utöver dessa miljöproblem lider en betydande del av världens befolkning av undernäring i konstrast till de hundratals miljontals människor som står inför allvarliga hälsoproblem så som fetma, diabetes och hjärtsjukdomar - kopplade till ohälsosamma dieter.
- För att hantera både de miljömässiga- och sociala utmaningarna som finns måste vi starta om och tänka nytt om vårt globala livsmedelssystem, säger Avit Bhowmik. Det kommer att behövas stora förändringar av livsmedelssystemet, inklusive att skydda våra ekosystem, förbättra hållbarheten för våra jordbruksmetoder, och ta itu med de enorma nivåerna av matavfall.
Men det finns en avgörande faktor som samtidigt kan förbättra vår hälsa, vår livsmedelssäkerhet och vår miljö samtidigt - nämligen att ändra våra dieter.
- Om vi människor börjar ändra våra matvanor kan det vara en av de mest effektiva sätt vi kan göra för att bygga upp en bättre framtid, säger Avit Bhowmik. Och denna rapport är en kraftfull påminnelse om hur vi kan göra det.
EAT-Lancet Commission on Food, Planet, Health, sammanförde bevisen och föreslår i rapporten vetenskapliga mål för en hälsosam kost och hållbara livsmedel. Forskarna drog slutsatsen att för att kunna uppnå hälsosamma dieter av hållbara livsmedel för 10 miljarder människor år 2050 med endast en signifikant minskning av animaliskmat i vissa länder (främst G20-länder) krävs en universell ökning av hälsosamma växtbaserade livsmedel i våra dieter.
Vägar till en effektiv framtid efter pandemin
Den andra rapporten ”Innovations for Sustainability” handlar om de intressanta tiderna vi lever i just nu. Det är tider med stora faror och osäkerheter för mänskligheten och planeten, men ändå tider med stora möjligheter att rikta utvecklingen mot en rättvis, motståndskraftig och hållbar framtid. Den nuvarande coronavirussjukdomen, COVID-19, stör det normala men ger en möjlighet att tänka nytt och skapa hållbara samhällen med högre nivåer av välbefinnande för alla och mildrande miljöpåverkan.
- Innovation har varit grunden för utveckling sedan civilisationens början, säger Avit Bhowmik. Det har resulterat i enorma fördelar för mänskligt välbefinnande samtidigt som det har fört världen till ett kritiskt vägskäl där ytterligare obegränsad utveckling riskerar att kollapsa i samhället och miljön.
Rapporten är det tredje initiativet av The World in 2050 (TWI2050) som grundades av International Institute for Applied Systems Analysis, IIASA, för att till handa hålla vetenskapliga grunder för FN:s 2030-agenda för hållbar utveckling.
Det är ett samarbete mellan mer än 60 författare och bidragsgivare från cirka 20 institutioner världen över. De träffades och arbetade ihop för att utveckla vetenskapliga strategier och vägar för att uppnå det hållbara utvecklingsmålet (SDG).
Presentationer av TWI2050-metoden och arbetet har gjorts på många internationella konferenser såsom FN: s vetenskaps -, teknik - och innovationsforum och FN: s politiska forum på hög nivå.
Här hittar du rapporten "Diets för a better future"
Här hittar du rapporten ”Innovations for Sustainability”