Två dagar om språk och lärande
2002-11-04Hur går det till när vi ska försöka lära oss ett främmande språk? Hur klarar hjärnan av den extra belastning som ett andra språk innebär?
Det är två av många frågor som diskuteras vid en språkkonferens på Karlstads universitet den 7 och 8 november.
Under två dagar talar experter om språk på Karlstads universitet. Det handlar om allt från hur man bäst lär sig ett språk, både sitt modersmål och andra språk, till hur man kan använda språk i den allmänna inlärningen.
Till konferensen Språk och lärande kommer bland andra Mitch Waterman från Leeds University. Han är psykolog och forskar i språk och hjärnans funktioner. Hans föredrag handlar om hur hjärnan arbetar, vilka delar som är engagerade när man använder språk och hur minnet fungerar. Mitch Waterman håller sitt föredrag på torsdag den 7 november, klockan 11.00-12.30 i Agardhsalen, hus 11.
Programmet innehåller även föredrag kring användandet av dator och Internet i språkinlärning, talträning för barn med Downs syndrom och resultatet av att använda ett främmande språk i undervisningen av andra ämnen. 30 forskare talar på konferensen.
Eva Wallin och Karin Bengtsson från ämnet specialpedagogik vid Karlstads universitet talar om talträning för barn med Downs syndrom. Deras föreläsningar äger rum på torsdag klockan 15.30-16.00 och 16.00-16.30.
Moira Linnarud vid Karlstads universitet håller ett föredrag om vikten av kommunikativ kompetens. Det handlar inte bara om att kunna uttrycka sig på ett språk, man måste även behärska andra aspekter för att kunna föra ett lyckat samtal. Vilken artighetsnivå behöver man ha, vilken ton ska man använda och så ska det man säger vara relevant. Hon kontrasterar detta med den engelska vi matas med via TV, där man använder ett sätt att kommunicera som ofta skiljer sig från vad vi fått lära oss i skolan. Hon talar på torsdag klockan 15.30-16.00 i 11 C 270.
Caroline Liberg från Malmö högskola talar på fredag den 8 november klockan 9.00-10.15. Ämnet är "Att lära i en språklig rymd - ett språkdidaktiskt perspektiv".
Liss Kerstin Sylvén och Sigrid Dentler från Göteborgs universitet talar om hur det har fungerat att bedriva undervisning på ett annat språk, så som man gör bland annat på gymnasiets IB-program. De föreläser på fredag. Sylvén klockan 13.30-14.00 och Dentler 14.15-14.45.
Samtliga nämnda föredrag, förutom Moira Linnaruds, hålls i Agardhsalen, hus 11, på Karlstads universitet. En del av programmet hålls i sal 11 C 270. För mer information och detaljerat program kontakta professor Moira Linnarud, tfn 054-700 13 88 e-post: moira.linnarud@kau.se eller Thorsten Schröter, tfn 054-700 16 99 e-post: thorsten.schroter@kau.se
Konferensen Språk och lärande arrangeras av Institutionen för kultur och kommunikation vid Karlstads universitet. Det är ett ASLA-evenemang. ASLA är den svenska föreningen för tillämpad språkvetenskap.