Ture fyller 15 år
2007-02-07När turismprogrammets utbildningsförening Ture fyllde 15 år i lördags, strömmade förväntansfulla turismalumner in till universitetet. De kom för att möta tidigare studentkompisar och lärare, utbyta erfarenheter, men framförallt för att ha kul.
Tures ordförande Hanna Möllerström och övriga arrangörer hade gjort ett enastående jobb med att locka över hundra tidigare studenter till Karlstads universitet för att deltaga i turismprogrammets 15-årsjubileum lördagen den 3 februari. Hemvändarträffen bestod av två delar; en temadag på Karlstads universitet med föredrag, erfarenhetsutbyten och diskussioner och en avslutande nöjesdel på Nöjesfabriken. En av huvudtalarna var universitetslektor Thomas Blom från Avdelningen för kulturgeografi och turism. Han gav arrangörerna beröm för den lyckade tillströmningen och var nöjd med att få möjlighet till en dialog om turismutbildningen. Han berättade om turismutbildningens utveckling från starten i mitten av 80-talet.
- De senaste tio åren har en programutbildning formaliserats. Sedan april 2006 är det möjligt att bli fil kand i turismvetenskap.
I samband med inbjudan till återträffen gjordes en enkätundersökning av utbildningen. En kritik som var entydig i enkäten var bristen på praktik under utbildningen.
- Vi jobbar nu aktivt med verksamhetsförlagd utbildning, VFU, säger Thomas Blom.
Prorektor och ordförande i alumni styrgrupp, Lars Haglund, berättade om universitetets historia och vad som kännetecknar universitetet idag. Han uppmanade deltagarna att gå med i alumninätverket.
Alexis Allende, en av de tidigare programstudenterna, berättade om sin karriär från student till sitt nuvarande jobb som konferenssäljare på Quality Hotel Selma Lagerlöf. Han avslutade sitt föredrag med en uppmaning till sina tidigare studentkamrater.
- Använd universitetets plattform för att bilda nätverk. Ordna temadagar. Var inte rädda för förändringar utan var kreativa.
Andra tidigare studenter som stod på talarlistan var Ove Jansson, SIS Miljömärkning AB, Kristoffer Andersson, entreprenör, Per Wikstrand, miljösamordnare och Linda Fröberg, reseentreprenör.
Några röster från deltagarna
Deltagarna skiftade i ålder, yrkeserfarenhet och branschtillhörighet. Några tog examen på 80-talet, andra på 90-talet medan några utexaminerades för bara något år sedan. Gemensamt för dem alla var glädjen över att kunna återknyta kontakten. De passade på att prata minnen i minglet, vid registreringen, vid kaffepauserna och i samband med lunchen.
Äkta paret Ove Jansson och Gunilla Jansson blev klara med sina examina från turismprogrammet 1997. Den största utdelningen med programmet för deras del var att de träffade varandra. Ove Jansson har idag arbete inom miljöområdet och är anställd på SIS Miljömärkning AB, medan Gunilla Jansson jobbar med inköpsfrågor på Scania.
- Det fanns mycket matnyttigt i utbildningen, säger Gunilla Jansson. Vi lärde oss turismens kärna och hade kompetenta lärare.
Lena Löfberg tog examen 2000. Idag ansvarar hon för kansliet på Svenska Veteranbilklubben. Hon trivs bra och jobbar med administration och redaktionellt arbete. På fritiden ägnar hon sig åt sitt radiomuseum i Deje med en privat samling av drygt 1.000 radioapparater från 1920-1960-talen. Maria Ekelund och Ida Tornestrand gick turismprogrammet 2002 till 2005. Maria har idag sitt arbete på Fritidsresor i Jönköping, medan Ida jobbar med centrumutveckling och marknadsföring på Säffle centrumförening.
Klas Fredriksson jobbar som logistikchef på ett handelsföretag. På fritiden ägnar han sig åt forskning om just fritid.
- Jag tyckte att utbildningen saknade verklighetsförankring, säger han. Den var för mycket inriktad på forskning.
Peter Ekehult läste turismekonomi och Marcus Gustavsson läste kulturgeografi. Båda examinerades våren 2005.
- Vi hade intressanta och engagerade föreläsningar, men saknade praktik.
Efter en givande dag med föredrag och diskussioner på universitetet var det dags för en lättsam fortsättning med två-rättersmiddag och underhållning på Nöjesfabriken.