Tre års intensiv forskning i Austin, Texas
2014-04-08En kosmopolitisk forskningsmiljö lever sida vid sida med countrymusik, pickuptrucks och traditionella värderingar i Austin, Texas. För James Pamment har en post doc-tjänst finansierad av Vetenskapsrådet, inneburit en fantastisk chans att under tre år forska och leva i USA med sin familj.
James Pamment doktorerade 2011 vid Stockholms universitet och är nu anställd som lektor vid Medie- och kommunikationsvetenskapen vid Karlstads universitet. I januari 2013 gick dock flyttlasset till Austin, Texas. James berättar:
-Jag forskar om diplomati och kommunikation, vilket är ett växande fält inom medieforskningen. Det handlar framförallt om medialiseringen av en tidigare hemlig institution. Hur använder diplomater medier för att påverka utrikespolitiken?
Forskningen omfattar även områden som nation branding, public diplomacy, opinionsbildning, ambassader på sociala medier, kultur, utbyte och broadcasting, utvärdering av kampanjer, intressegrupper som NGO:s och foundations, biståndspolitik och strategi och hur man använder så kallad soft power.
Varför föll valet på just University of Texas?
- Först och främst handlade det om möjligheten att samarbeta med Karin Wilkins, som har varit gästprofessor i Karlstad. Vi hade mycket gemensamt och jag tyckte att jag kunde lära mig en hel del av henne. Dessutom känner jag många briljanta forskare som har doktorerat här. Jag fick en bra känsla för hur universitetet utbildar studenter, inte bara intellektuellt utan även beteendemässigt. Dessutom är ämnet medie- och kommunikationsvetenskap vid University of Texas rankat tvåa i världen och det har varit en mycket respekterad institution ganska länge.
Vilka möjligheter innebär det att utföra din forskning i Austin i jämförelse med hemma i Sverige?
- Eftersom syftet med min vistelse är just att forska, så känns arbetet mer fokuserat. Man har forskningsmedel för att hinna skriva och åka på konferenser. Samtidigt har jag också fått bekräftelse som forskare och att min forskning bidrar till fältet. Att jobba internationellt känns som en viktig del av hela den processen. Sverige är ju ett litet land, även om det finns många forskare i världsklass där – inte minst i Karlstad. Men det finns betydligt fler forskare inom mitt område här i USA.
Hur fungerar livet för den övriga familjen?
- Min fru, Ylva, är hemma med barnen. Audrey som är åtta år går i third grade och Katie som är två år är på dagis på halvtid. Vi trivs jättebra! Det är soligt och barnvänligt. Skolan är jättebra, även om det var svårt för Audrey att komma i kapp i början, eftersom det svenska skolsystemet ligger ungefär ett år efter USA (förvånande nog)! Som tur var är hon redan engelsktalande och hon anpassade sig till att vara en amerikansk ”brat” på typ en vecka.
Hur ser du på framtiden, det vill säga post-Austin?
- Det är svårt att säga. Jag har en tjänst i Karlstad att återgå till, men vi måste bestämma oss som familj hur och var vi vill bo. Vi måste tänka på Ylvas karriär och hur barnen trivs. Jag har alltid varit intresserad av andra länder och jag forskar om internationell politik, så det känns naturligt att vara rörlig.

