Toppbetyg för stödjande lärare
2007-04-19Nästan fyra av tio studenter tycker inte att heltidsstudier är heltidsgöra. Det visar Studentspegeln, en ny undersökning från Högskoleverket, HSV.
Men undersökningar som Karlstads universitet gjort visar tvärtom att studenterna lägger ner mellan 34 och över 40 timmar i veckan på studierna.
Studentspegeln visar att lärarna vid Karlstads universitet får toppbetyg för hur de stödjer studenterna. De bedöms också som lika kunniga som lärarna vid de stora universiteten.
Enkätundersökningen visar att 39 procent av dem som är registrerade för heltidsstudier inte anser att det motsvarar en sysselsättning på heltid.
- En orsak kan vara att den lärarledda undervisningstiden verkar ha minskat, enligt Gunilla Jacobsson, projektledare för undersökningen på HSV. Högskolan har byggts ut, men resurserna har inte riktigt hängt med, säger hon.
Flitigare studenter
Samtidigt visar flera undersökningar som Karlstads universitet gjort att studenterna lägger ner mycket tid på sina studier. Och att de tycker att studierna är krävande. Undersökningar som Karlstad studentkår gjort har kommit fram till samma resultat.
-Våra studenter lägger i genomsnitt ner 38,2 timmar på sina studier under en normal vecka. I detta innefattar vi föreläsningar, enskilda studier, laborationer, grupparbeten med mera. Data kommer från en undersökning med drygt 1 500 studenter hösten 2006. Veckoinsatsen i studierna skiljer sig åt mellan olika utbildningar. Från kring 34 timmar för studenter inom ekonomutbildning, humaniora och samhällsvetenskap till en bit över 40 timmar i veckan för utbildningar i teknik, naturvetenskap och hälsa/vård, säger prorektor Lars Haglund vid Karlstads universitet .
- En student på Musikhögskolan Ingesund lägger igenomsnitt 46 timmar i veckan på sina studier och de 25 procent mest flitiga studenterna på Ingesund lägger över 56 timmar i veckan på sina studier.
Lärarna får toppbetyg
Studentspegeln försöker mäta studenternas syn på utbildningen genom frågor inom sex olika områden. Inom fyra av dessa områden får Karlstads universitet bättre betyg nu jämfört med för fem år sedan. Framför allt uppskattar studenterna stödet från lärarna. Inom ett område, analytiskt tänkande, är läget oförändrat och inom området studentsamarbete är resultatet lite sämre.
I HSV:s Studentspegel får lärarna på Karlstads universitet bra betyg av sina studenter. På frågan om hur stödjande de är hamnar de högst i landet bland alla universitet. På frågan om hur kunniga studenterna bedömer att de är hamnar de på samma nivå som de stora universiteten.
Bäst på service
Den administrativa personalen på Karlstads universitet får toppbetyg av studenterna: De får högst betyg för både servicenivå och tillgänglighet bland alla universitet.
I kafé Gläntan på Karlstads universitet sitter fyra studenter som alla läser sociologi på heltid. Det är Mattias Carlstedt, Susanna Littorin, Robert Hulth och Tobias Friberg.
- Det kanske inte alltid motsvarar 40 timmar i veckan. Men det beror väldigt mycket på vad man läser. När vi läste psykologi tidigare var det nog mer än heltid.
- Det varierar från ämne till ämne, och även mellan kurserna inom ett ämne.
- Samtidigt beror det på hur man definierar begreppet nedlagd tid. Räknas det när man sitter och tänker, när man smälter det man läst? Jag kan ifrågasätta att man försöker jämföra studier med arbetstid, invänder Mattias.
- Hur mycket tid man behöver lägga ner kan också variera beroende på hur studievan man är. Har man studietekniken går det lättare, säger Tobias.
Extra jobb och extra studier
Susanna jobbar vid sidan av studierna. Mattias och Robert letar efter ett lämpligt extrajobb. Tobias läser en extra kurs i journalistik på kvällstid och jobbar inte just nu.
- Man vill ju helst inte behöva jobba också nu när man tar studielån.
- Men samtidigt är har man väldigt lite pengar att leva på och kan behöva jobba för att klara sig, säger Tobias.
- Det beror också på vilka vanor man har. Man får lägga om vanor och prioritera annorlunda när man läser jämfört hur man lever när man jobbar, säger Susanna.
Hon jobbar halvtid vid sidan av studierna och tycker att det kan vara lite mycket.
- Det märks att det påverkar studierna.
Just nu har de lärarledda föreläsningar cirka två gånger i veckan, motsvarande ungefär sex timmar i veckan.
- Det kanske skulle vara bra med lite mer. Fast det beror på vad man läser.
Jobb ger fördelar
De tycker också att det kan vara en fördel att kunna jobba lite vid sidan av studierna. Det underlättar när man ska hitta sommarjobb och senare söka jobb efter studietiden.
- Jag tror att all arbetslivserfarenhet är bra inför att man ska söka jobb sedan, även om det inte är inom samma yrkesområde, säger Mattias.
- Dessutom är det bra att få byta miljö.
- Man smälter det man har tagit in medan man jobbar.
Utanför biblioteketet sitter tre studenter som också studerar på heltid. Cecilia Friberg och Daniel Axelsson läser ekonomi och Katarina Hallberg miljövetenskap.
- Hur mycket tid man lägger ner beror på vilken kurs man läser, säger Cecilia.
- Det beror också på vad man själv vill. Man kan göra det lättare för sig och ändå klara sig. Men om man ska göra allt som läraren förväntar sig så blir det nog mer än heltid.
- Jag tycker att det beror mycket på vilket ämne man läser. När jag läste kemi var det mer än heltid, säger Katarina.
Gärna mer lärartid
Hon tycker att det just nu är lite få lärarledda föreläsningar. Det brukar som minst vara två gånger i veckan, eller sex timmar i veckan.
Ekonomerna skriver C-uppsats just nu och har inte föreläsningar. Men tidigare hade de föreläsningar mellan två och tre gånger i veckan, som mest fyra gånger i veckan.
Både Cecilia och Daniel jobbar extra vid sidan av studierna.
- Ibland är det kanske 30 procent, ibland inget alls. Det varierar, säger Cecilia.
Katarina läser en extra kurs på kvällen, och jobbar inte.
- Man jobbar för att få extra pengar.
De arbetar på samma ställe där de sedan får jobb över sommaren och vinterveckorna över jul och nyår.
- Man håller kontakten med företaget genom att jobba extra.
Högskoleverkets enkät skickades ut till 11 119 studenter i hela landet. 59 procent svarade. En liknande undersökning gjordes 2002.
Läs mer om Högskoleverkets undersökning.
Läs mer om Karlstads universitets undersökning. 2 220 studenter om studier och studentliv.
Läs mer om Karlstads universitets undersökning. Musikhögskolan Ingesund.



