Tio år med SOL i Värmland
2022-05-25Representanter från länets kommuner besökte Karlstads universitet när SOL i Värmland, nätverket för språk-, läs- och skrivutveckling, fyllde tio år. Dagen bjöd bland annat på en historisk tillbakablick, deltagarnas tankar och erfarenheter om nätverket – och tårta förstås.
SOL i Värmland är ett av 18 regionala nätverk för språk-, läs- och skrivutvecklare som drivs i Skolverkets regi, och då närmare bestämt av NCS, Nationellt centrum för språk-, läs- och skrivutveckling och skolbibliotek. SOL i Värmland är ett samarbete mellan länets kommuner samt RUC, Regionalt utvecklingscentrum, och CSL, Centrum för språk och litteraturdidaktik, båda Karlstads universitet.
Syftet med nätverket är att bidra till att undervisningen i förskolor och skolor utvecklas utifrån vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet samt att stärka kunskaperna inom språk-, läs- och skrivutveckling. Nätverket arbetar med kompetenshöjande insatser för språk-, läs- och skrivutvecklare samt för lärare.
– SOL i Värmland startade bland annat med en satsning på nya tjänster som språk- läs- och skrivutvecklare, berättar Marlene Andersson som är språkutvecklare i Hammarö kommun och nätverksledare för SOL i Värmland. Under våra nätverksträffar tar vi del av mycket forskning genom att läsa rapporter och annan litteratur som vi därefter diskuterar i bokcirklar. Vår nära samverkan med CSL leder även det till att vi utökar vår kunskap som sedan sprids inom nätverket och vidare ut i kommunerna.
”Skolutveckling görs tillsammans”
Förutom en historisk tillbakablick lyftes tankar om SOL i Värmland. Ett ord som ofta förekom i diskussionerna var ”samverkan”.
– Det är viktigt att vi skapar en gemensam bild för att kunna ta avstamp för fortsatt kvalitets- och utvecklingsarbete. SOL i Värmland är en arena för erfarenhetsutbyte. Skolutveckling görs tillsammans. Ett bra exempel på samverkan mellan universitetet och skolhuvudmän är forskningsprojektet LISA-PLOT, där fokus ligger på skolans läsundervisning, och där den nya kunskapen sedan sprids inom nätverket, säger Monica Evermark föreståndare för RUC.
– SOL i Värmland är en viktig medspelare och kugge i CSL:s verksamhet. Vår forskning är praxisinriktad och bedrivs i nära samverkan med kommuner och skolhuvudmän. Forskningen är ett bygge där vi är viktiga för varandra genom olika ingångar och olika perspektiv. Det utmärker regionen och gör oss konkurrenskraftiga, säger Christina Olin-Scheller, professor i pedagogiskt arbete och vetenskaplig ledare inom CSL.
Bloggar på Pedagog Värmland
SOL i Värmland bloggar på Pedagog Värmland, plattformen där yrkesverksamma inom samtliga skolformer, lärarutbildare, lärarstudenter och forskare kan mötas för att dela kunskap och inspireras av varandra. Här hittar du SOL i Värmlands blogginlägg.