Tina lagar mat i Aula Magna
2004-01-08Mat och makt är temat för 2004 års Edbergseminarium som hålls på Karlstads universitet i februari. Medverkar gör bland andra tv-profilen Tina Nordström och jordbruksminister Ann-Christin Nyqvist. Sista anmälningsdag är fredagen den 16 januari.
Vem avgör vad du kan äta till frukost? Går allt att sälja med mördande reklam? Kan bra mat vara detsamma som god mat? Kan vi äta oss till en hållbar utveckling? Detta är några av de frågor som står i fokus under 2004 års Edbergseminarium, som hålls den 3-4 februari på Karlstads universitet. Alla nyfikna hälsas välkomna att delta.
Frågorna kring mat och matvanor är ständigt aktuella. Vi har under senare tid kunnat följa många debatter om den ekologiska produktionen, om EU:s jordbrukspolitik och om fetma och övervikt som ett nytt folkhälsoproblem, inte minst bland barn och ungdomar. Det förs också åtskilliga diskussioner om djuretik och rättvisemärkning, om regional utarmning till följd av livsmedelsbranschens storskalighet och om skillnaden mellan rika och fattiga länders villkor.
Syftet med Edbergseminariet är att skapa en bred diskussion kring frågorna om livsmedelsproduktion och matvanor. Bland de medverkande finns författaren och filmaren Lasse Berg, Carlo Barsotti från Slow Food, debattören och författaren Stefan Edman, EU-parlamentarikern Marit Paulsen och jordbruksminister Ann-Christin Nyqvist.
Och vad vore ett matseminarium utan mat? Förutom gästgivaren Carl Jan Granqvist och Christina Möller från KF:s provkök, gästar även tv-kocken Tina Nordström Karlstads universitet under seminariedagarna. Tillsammans med miljöjournalisten Roger Olsson ska hon samtala om alternativ i köket och vad våra matval och vanor betyder för en hållbar utveckling. Detta samtidigt som hon tillreder en trerätters middag på scenen i Aula Magna.
I samband med Edbergseminariet kommer 2004 års Rolf Edbergpris att delas ut. Priset utgörs av 50 000 kronor som går till Kari Örjavik och Gunnar Rundgren, två framträdande namn inom ekologisk produktion. Tillsammans driver de den värmländska Torfolk gård, med ekologisk odling som specialitet. Kari Örjavik arbetar bland annat med att hitta nya spännande ekologiska produkter som kan falla svenska konsumenter i smaken. Gunnar Rundgren var med och startade Krav 1985. Idag är han ordförande för International Federation of Organic Agriculture Movement, IFOAM. De båda pristagarna är internationellt aktiva och driver flera projekt i Bosnien, Serbien, Tanzania och Uganda.
I anslutning till Edbergseminariet anordnas också en Edbergkonferens på temat "Mångbruk av skogslandskapet". Konferensen handlar om skogens resurser och dess hållbara nyttjande och hålls den 5 februari vid Karlstads universitet.
Edbergseminariet arrangeras av Edbergcentrum i samarbete med Edbergstiftelsen, EU-forum Värmland, SkolmatensVänner med flera. Sista anmälningsdag är framflyttad till fredagen den 16 januari. Universitetsanställda betalar endast halva priset. Studenter får ytterligare rabatt.
Mer information: För frågor om anmälan och program, kontakta konferensenheten vid Karlstads universitet, tfn 054-700 18 06, e-post konferens@kau.se. Eller gå in på www.edbergcentrum.kau.se
Fakta Edbergcentrum
Edbergcentrum för hållbar utveckling är ett forum vid Karlstads universitet som verkar för att öka förståelsen och finna former för en globalt hållbar utveckling. Det vill man göra genom att initiera ny forskning och forskarutbildning om hållbar utveckling. Edbergcentrum vill även skapa mötesplatser för kunskapsutbyte mellan människor med olika erfarenheter från politik, näringsliv, kultur och forskning. Genom sin verksamhet uppmuntrar centrumet människor att söka kunskap om, men också att engagera sig i, viktiga frågor som rör hållbar utveckling.