Teori och praktik under Handelshögskolans Sustainability Day
2022-12-06Akademiska teorier behöver landa i praktiska projekt för att få liv. Handelshögskolans Sustainability Day pendlade mellan akademi och smarta bostadsområden som med hjälp av AI-teknik sparar både klimat och plånbok samt kaffebönans hållbara väg till rosteriet Löfbergs i Karlstad.
- Att visa exempel på hur akademiska teorier implementeras i samhället är en viktig del av Sustainability day, inledde Samuel Petros Sebhatu, lektor i företagsekonomi vid Handelshögskolan som också modererade. Höstens Sustainability day blev just det – en blandning av teoretiska och praktiska exempel samt en inledande film med Joni Mitchells mycket passande ”Big yellow taxi”.
Ulrika K. Jansson, är kommundirektör i Karlstads kommun. En kommun som växer mer och mer mot målet 100 000 innevånare.
- Vi vill att våra innevånare ska tycka att det är en bra kommun att både bo, leva och utvecklas i. Vi strävar mot 100 000 innevånare men behöver samtidigt tänka på att utvecklingen behöver genomföras hållbart.
Ulrika K. Janssons föreläsning innehöll verkliga exempel på arbete med hållbarhet. Ett av dem var Smart City-projektet Tamarinden i Örebro - ett projekt som startade 2016 och hela tiden haft hållbarhet i fokus.
- En viktig del i starten för ett projekt som Tamarinden är att äga marken det ska utvecklas på, förklarade Ulrika K. Jansson som innan sin tjänst i Karlstad arbetade i projektet. Vi ville skapa 800 hem där delningsekonomi och energiproduktion fick ta en tydlig plats. Det var många intressenter som ville vara med och skapa det här tillsammans med Örebro kommun och att göra det tillsammans var viktigt. Ett projekt som Tamarinden går inte att genomföra med ett litet projektteam.
Tamarinden har blivit framgångsrikt. AI-teknik och algoritmer hjälper till att styra tekniken där el och värme är två av de viktigaste delarna. Både hållbarhet och ekonomi har visat sig vara positiva för projektet. Det nybyggda bostadsområdet sparar upp till 30 procent av energiåtgången i områden med lika många innevånare.
- Det här är vad vi arbetar med även i Karlstad och en lärdom är att vi kunde ha haft liknande projekt på plats om vi varit ute i god tid, sa Ulrika K. Jansson. Att ha ett tydligt mål i det här arbetet är viktigt.
Ulrika K. Jansson berättade även om projektet klimatneutrala Karlstad där målen är att skapa kreativa synergier i prioriterade områden i Karlstads kommun.
- Det genererar ett starkt samarbete för klimatomvandlingen och förbättrar engagemanget hos medborgarna i vår kommun. Ett exempel i det arbetet är Smarta Kartan där Karlstads innevånare guidas till cirkulära initiativ som exempelvis second hand-affärer.
Löfbergs är ett företag där hållbarhet är tydligt profilerat i dess strategi. Dessutom är det familjeägt och styrs med en generationsekonomi.
- Om ditt efternamn står på byggnaden och kaffepaketen är du mer försiktig med hur ditt företags sköts, förklarade Anders Fredriksson, CEO på Löfbergs AB. Det är enklare att förklara vikten av hållbarhet för fem delägare än femtusen.
Löfbergs har en tydlig transparens i sitt arbete med hållbarhet. Det finns en kedja från odlarna ända fram till rosteriet i Karlstad.
- Som konsument kan du i princip kontakta våra kaffebönder direkt med frågor, sa Anders Fredriksson. Det är en styrka i det här viktiga arbetet.
Exempel på Löfbergs hållbarhetsarbete:
- 98 procent av kaffebönorna odlas hållbarhetscertifierat
- Grön energi
- Återanvändning av förpackningar
- Klimatanpassade byggnader
Övriga deltagare
Rob Van Tulder, professor vid Rotterdam School of Management, har presenterat ramverket för företagsåtgärder för att implementera och utvärdera agendan 2030-SDG, som är huvudfokus i hans nya bok "Principles of sustainable business"
Natascha Radclyffe-Tomas, professor vid Glasgow Caledonian University London, har diskuterat behovet av effektfull utbildning i caset "Business and Buttons" i relation till i5 Learning in Leadership Education-programmet - ett initiativ från UN PRME Global & Sulitest och i samarbete med Harvards GSE Project Zero med stöd av Lego Foundation. Under hennes presentation syr deltagarna en knapp på en liten tygbit för att visa behovet av meningsfull pedagogik och en medvetenhet om hållbara kläder.