Temadag om mat och turism
2005-01-27Den 4 februari arrangerar studentföreningen Ture en temadagen kring lokal mat och turism. Föreläsningar, minimässa och paneldebatt står på programmet.
Intresset för matens ursprung, dess genuinitet, historiska bakgrund och framställningsmetoder har ökat kraftigt de senaste åren. Konkurrensen mellan regioner och destinationer ökar på den globala marknaden där det gäller att locka till sig turister. Lokal mat används i allt större utsträckning för att profilera olika resmål. Den lokala maten kan höja attraktionen hos en region eller destination, och därmed skapa bättre förutsättningar för turistentreprenörerna.
Med dessa utgångspunkter har studentföreningen Ture som syfte att samanföra Värmlands aktörer inom turism och matproduktion, och skapa en diskussion kring hur processen kan drivas vidare i Värmland.
Bland föreläsarna återfinns bland andra Thomas Blom, docent i kulturgeografi vid Karlstads universitet och studierektor för Grythyttan, som kommer att prata kring regional utveckling. Carlo Barsotti från Slow food håller föredrag under rubriken "Lokala råvaror och ursprungsmat". Deltar gör också Dick Johansson, Klässbols Linneväveri, som vann turismpriset 2004. Representanter från den värmländska livsmedelsproduktionen och länsturistchefen Monica Karlsson kommer också att vara på plats.
Förutom föreläsningar kommer en minimässa att hållas utanför Aula Magna. Där kommer representanter från Värmlands turismnäring och matproduktion att ställa ut och marknadsföra sina produkter.
Alla studenter på Karlstads universitet är välkomna att delta. Temadagen arrangeras av studentföreningen Ture i samarbete med Karlstads universitet, Cerut och Värmlands turistråd. Även allmänheten är välkommen i mån av plats.
När: 4 februari, 9.00 - 16.00
Var: I och utanför Aula Magna, Karlstads universitet