Teknikutbildningar ger jobb - Karlstads universitet i topp
2010-03-17Svenskt Näringsliv har genomfört sin årliga undersökning som kartlägger hur det har gått för examinerade universitets- och högskolestudenter inom 40 huvudområden.
På Karlstads universitet fick 94 procent av de som läser byggteknik ett kvalificerat jobb inom sex månader efter examen.
De som väljer att plugga på teknikutbildningar har mycket goda möjligheter att få jobb efter examen. Det visar statistik från Svenskt Näringsliv som har genomfört en undersökning med 4 000 examinerade studenter och 400 programansvariga från juli 2008 till juni 2009. I topp på listan finns Karlstads universitet när det gäller byggingenjörsstudenter som får jobb efter genomförd grundutbildning.
Duktiga lärare
- Det är jätteroligt att Karlstads universitet hamnar i topp. Bakom framgången ligger pedagogik och ett långsiktigt kvalitetsarbete. Våra hängivna och engagerade lärare skapar förutsättningar för goda samarbeten med näringsliv och offentlig sektor. Det handlar om allt från praktikplatser och examensarbeten till samverkansprojekt och industridoktorander, säger Jan van Stam, dekan vid Fakulteten för teknik- och naturvetenskap.
Kartläggningen visar bland annat hur studenterna har kommit i arbete, i vilken utsträckning de erhållit kvalificerat arbete, hur deras löner efter examen ser ut samt även hur konsekvenser av samverkan eller brist på samverkan mellan högskola och näringsliv påverkat möjligheterna till jobb efter examen. Undersökningen visar att det finns ett starkt samband mellan lärosätenas satsning på samarbete och deras alumners framgång.
Samverkan är nyckeln
- Vi ser att studenternas chanser att få ett kvalificerat jobb efter examen ökar med 60 procent och ger en högre ingångslön vid lärosäten som är bra på samverkan, säger Mikaela Almerud, utbildningspolitisk expert på Svenskt Näringsliv. Högskolerankningen visar också att de som satsar på ingenjörsyrket har goda chanser att få jobb. Man ser att antalet som utbildar sig minskar samtidigt som det behövs fler som är högskoleutbildade inom området.
- Samverkan med företag inom byggsektorn gör också att vi på universitetet fångar upp frågor från branschen som kan vara till nytta för utbildningen. Det blir ett ömsesidigt utbyte som stärker studenterna och skapar goda entreprenörer, säger Jan van Stam.
Undersökningens topplista
Det är fjärde året i rad som Svenskt Näringsliv lanserar sin högskolerankning. Här kan studenter jämföra och söka hur utbildningar samverkar med arbetslivet och i vilken omfattning utbildningar leder till kvalificerade jobb.
Läs mer på Svenskt Näringslivs högskolebarometer
Här är undersökningens topplista:
1.Byggteknik (G) Karlstads universitet 94%
2. Byggteknik (G) Linköpings universitet 94%
3.Byggteknik (G) Högskolan Halmstad 91%
4.Industriell ekonomi (G) Högskolan i Skövde 91%
5.Maskinteknik (G) Örebro universitet 89%
6.Data- och/eller Elektroteknik (A) Chalmers tekniska högskola 87%
7.Maskinteknik (A) Luleå tekniska universitet 87%
8. Industriell ekonomi(A) Chalmers tekniska högskola 85%
9.Maskinteknik (A) Linköpings universitet 85%
10. Maskinteknik (G) Högskolan Borås 84%
G= Kandidatprogram eller högskoleingenjörsprogram
A= Masterprogram eller civilingenjörsprogram
Källa: Svenskt Näringsliv