Tätt mellan lärosätena i ny rankning
2009-09-21När Sydsvenska handelskammaren släpper sin rankning av svenska lärosäten hamnar Karlstads universitet bland de 13 som har mellan 80 och 90 poäng. Jämförbara universitet som Örebro och Mittuniversitetet ligger också i det här spannet.
Enligt rankningen hamnar Karlstads universitet på plats 26, jämfört med plats 17 förra året. Hur kommer det sig?
- Det är väldigt många lärosäten som ligger på ungefär samma poäng, en liten förändring kan ge stort utslag i placering, trots att det inte skiljer så mycket i poäng, förklarar Maria Tengroth som gjort analysen för Sydsvenska handelskammaren.
Färre behöriga sökte
Det Karlstads universitet tappat på i rakningen är främst antalet behöriga förstahandssökande till program, enligt statistik från Verket för högskoleservice, VHS.
Det var 158 färre behöriga förstahandssökande till universitetets program höstterminen 2008 jämfört med 2007. När sedan studenterna var på plats hade Karlstads universitet ändå något fler studenter än året innan.
- Det är marginella förändringar som verkar få stort genomslag på placeringen. Vi är många lärosäten som trängs i intervallet 90-80 poäng, säger Thomas Blom, prorektor vid Karlstads universitet.
Fler publiceringar
Han gläds åt att Karlstads universitet ökat sina vetenskapliga publiceringar till den högsta nivån som lärosätet haft sedan Handelskammaren börjat med sin rankningslista. Den variabeln heter Forskningsproduktivitet i rankningen och bygger på antalet vetenskapliga publiceringar som finns med i databasen Web of Science.
- Det är roligt att se att vi ökar. Det är en god utveckling och mycket viktigt för oss som ungt universitet.
- Och då vet vi ändå att den källan missgynnar humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning, områden som är relativt stora på Karlstads universitet, liksom på en rad andra lärosäten. Tyngdpunkten ligger i stället på naturvetenskap, teknik och medicinsk forsking. Det här är något som diskuteras mycket i universitetetsvärlden och i vår dialog med utbildningsdepartementet om framtidens forskningsfinansiering.
Kritik mot mätmetod
Det är alltid svårt att få sådana här mätningar rättvisande, samtidigt som det är lockande att på olika sätt mäta kvalitet och få fram tydliga listor. Högskoleverket, som bland annat utrett fenomenet högskolerankningar, är tveksamma till Sydsvenska handelskammarens metoder.
- Det går inte att klumpa ihop olika indikatorer, som ibland är motstridiga, till en enda siffra. Det får en statistiker att sätta i halsen, säger Ellen Almgren på Högskoleverket till nyhetsbyrån TT.
De åtta indikatorerna som rankningen bygger på är: effektivitet i grundutbildningen, studentattraktivitet (antal behöriga förstahandssökande till program, VHS), pedagogiska resurser, lärarkvalifikationer, attraktiv forskning för företag, effektivitet i forskarutbildning, forskningsproduktivitet samt intenationellt utbyte.
Karlstads universitet har också tappat något inom internationellt utbyte.
KI i topp
Enligt Sydsvenska handelskammarens rankning hamnar Karolinska institutet i topp för sjunde året i rad.