Talmannen om demokratin – och Selma Lagerlöf
2024-11-22Riksdagens talman Andreas Norlén besökte Karlstads universitet under fredagen.
Under rubriken ”Hur säkrar vi demokratins framtid – ett talmansperspektiv” gav han inför en fullsatt Lagerlöfsal sina reflektioner om demokratins framtid – och Selma Lagerlöf.
– Det känns extra bra att prata om demokrati här i Lagerlöfsalen, eftersom Selma Lagerlöf var en förkämpe för demokrati och rösträtt. Det är hon inte lika känd för, som för Nils Holgersson, Gösta Berling och Nobelpriset i litteratur. Men hennes insatser var betydande, sa Andreas Norlén under sitt anförande.
Där beskrev han den parlamentariska demokratins historia i Sverige, där Selma Lagerlöf alltså spelade en viktig roll bland annat i rösträttsfrågan. Men han pratade förstås också om nuläget.
– Jag får ibland frågan om den svenska demokratin är hotad och då brukar jag svara att den står stabil. Den är urstark. Jag brukar också säga att vi har en superkraft i Sverige och det är tilliten mellan människor och mellan människor och samhället.
– Men visst, tilliten är kanske inte lika stark som den en gång varit och det finns orosmoln som en starkare polarisering och hot och hat i samhället.
Dessa ämnen diskuterades sedan vidare under det följande panelsamtalet där forskare och studenter vid Karlstads universitet deltog tillsammans med talmannen och landshövdingen. Ett samtal som modererades av rektor.
Arrangemanget avrundades med frågor från publiken om polariseringen i världspolitiken och om AI:s påverkan på demokratin där både talmannen och panelen gav sina reflektioner.