Symposium om tillämpad språkvetenskap på Karlstads universitet
2018-04-10Att lära sig språk är spännande och öppnar en helt ny värld för barn och ungdomar. Men hur gör man det på ett entusiasmerande och pedagogiskt sätt i klassrummet? Och vad handlar transspråkande* om? Svenska föreningen för tillämpad språkvetenskap, ASLA, håller i dagarna symposium på Karlstads universitet med temat "Klassrumsforskning och språk(ande)".
Symposiet arrangeras av CSL, Centrum för språk- och litteraturdidaktik, tillsammans med Institutionen för språk, litteratur och interkultur i samarbete med ASLA.
ASLA är den svenska avdelningen av internationella AILA, Association internationale de linguistique appliquée, ursprungligen grundad 1964 i Frankrike. AILA är en internationell federation av nationella och regionala föreningar för tillämpad lingvistik. Föreningen har mer än 8.000 medlemmar över hela världen i form av forskare, beslutsfattare eller verksamma inom området tillämpad lingvistik.
ASLA har till uppgift att främja forskning kring praktiska problem med anknytning till språk, förmedla kontakt mellan språkforskare i Sverige och andra länder, och rekrytera till de forskningsnätverk som AILA organiserar.
Tillämpad språkvetenskap ingår i många olika områden, som språkutveckling, språkpedagogik och språkdidaktik, inklusive språkinlärning hos barn och vuxna. Andra områden är språkanvändning inom yrkeslivet, vården och offentlig verksamhet i stort. Lägg därtill översättning, korpus- och datorlingvistik och logopedi med mera.
Föreläsningar med internationell prägel
Vartannat år arrangerar ASLA ett symposium med ett speciellt tema där såväl svenska som utländska deltagare träffas. ASLA 2018 omfattar mängder med individuella paper presentationer varvade med plenarföreläsningar, två kollokvier samt ett panelsamtal där forskare, lärare och elever kommer att samtala om vilken forskning som behövs.
I år är temat "Klassrumsforskning och språk(ande)" och diskussionerna kommer att kretsa kring en rad frågor. Till exempel, varför väljer inte fler elever att läsa Moderna språk i grundskolan? Hur utvecklas ordförrådet hos ett barn som talar tre språk?
Symposiet gästas av tre plenarföreläsare: Hansun Zhang Waring, docent i tillämpad lingvistik, inriktning mot engelskundervisning, Teachers’ College vid Columbia University, Elizabeth Lanza, professor i lingvistik, Centrum för flerspråkighet vid Oslo universitet samt Christina Olin-Scheller, professor i pedagogiskt arbete vid Karlstads universitet, samt vetenskaplig ledare för CSL och den starka forskargruppen ROSE, Research on Subject-specific Education.
- Det är tredje gången Karlstads universitet är med och arrangerar ASLA-symposiet. Det har gått 16 år sen sist och utvecklingen har varit enorm sen dess, både sett till bredden och spetsen på de presentationer som kommer att hållas. Jag är speciellt stolt över att vi får hit två internationella toppnamn som plenarföreläsare och tror att dessa ihop med vårt val av tema har gjort att ASLA nu slår rekord både i antal deltagare och antal länder som finns representerade, säger Pia Sundqvist, docent i engelska och ordförande i organisationskommittén.
Se mer information och program
*Transspråkande: I undervisningssammanhang handlar transspråkande (eng. translanguaging) om att på ett medvetet sätt använda elevernas flerspråkighet som resurs i undervisningen och låta eleverna använda alla sina språk som resurs i lärandet. Teorier om transspråkande utgår ifrån att man ser flerspråkighet som norm. I stället för att prata om förstaspråk och andraspråk utgår teorierna från att en individs alla språk är delar av samma helhet.

Erica Sandlund
Birgitta Ljung-Egeland
Linda Eriksson
Sebastian Malinowski
Cathrine Andersson Busch
Liliann Byman Frisén
Tim Roberts
Pia Sundqvist.
Andrea Schalley saknas på bilden.

Erica Sandlund
Birgitta Ljung-Egeland
Linda Eriksson
Sebastian Malinowski
Cathrine Andersson Busch
Liliann Byman Frisén
Tim Roberts
Pia Sundqvist.
Andrea Schalley saknas på bilden.