Sverige och Norge sover rygg mot rygg
2010-04-26Professor Tor Selstad, Högskolan i Lillehammer, beskrev samarbetet mellan Norge och Sverige som att länderna sover rygg mot rygg. Cerut, Centrum för forskning om regional utveckling, höll ett seminarium på Karlstads universitet på temat Norges betydelse för Västsverige. Man kan konstatera att Norge betyder mycket i den svenska gränsregionen, men framförallt kommunikationerna behöver byggas ut enligt forskarna.
Norge har utan tvekan stor betydelse just för Västsverige, detta belystes vid seminariet den 22 april med föreläsare från både Sverige och Norge. Vad innebär det nya Norge och hur påverkar det gränsregionen?
Behöver svensk arbetskraft
- Vad skedde då när Norge blev en stormrik oljenation, frågar professor Tor Selstad i inledningen av sin föreläsning. Ja, vi kan konstatera att den yrkesverksamma delen av livet krymper från två håll. Dels kommer de unga ut i yrkeslivet senare än tidigare generationer och dels vill de lite äldre så fort som möjligt avlsuta sitt yrkesliv. Många norrmän har idag också råd att gå i pension tidigt och på så sätt få många år att njuta livets goda. Detta sammataget gör att det saknas arbetskraft i Norge och där kommer svenskarna in i bilden. Med ett betydligt högre löneläge i Norge är det inte svårt att locka svensk arbetskraft. Ska man sia något om framtiden kommer än mer arbetskraft att behövas när äldregruppen i samhället ökar med 30 procent på tio år i Norge.
- Pendlingsstatistiken visar att det är cirka 20 000 personer som pendlar till sitt arbete i Norge, säger Sune Berger, professor i kulturgeografi vid Karlstads universitet, som forskar om gränsregionen. Vi har tittat på Eda och Årjäns kommuner, och ser att sysselsättningsgraden är hög medan utbildningsnivån är låg. I våra intervjuer ser vi också att man är van att kunna köpa bil och hus tidigt i livet och man gifter sig också tidigare än genomsnittet i Sverige.
Att göra regionala skillnader till styrka
Inom Cerut pågår ett nyligen startat forskningsprojekt som handlar om att göra regionala skillnader till styrka. Forskare från både Sverige och Norge medverkar i projektet.
- Statistik visar att mellan 1990 och 2010 ökade antalet arbetstillfällen i Norge med 26 procent medan de under samma tid minskade med fem procent i Sverige, säger Morten Örbeck, från Östlandsforskning i Norge. Förklaringen är att under lågkonjunkturen i början på 90-talet kunde Norge med sina goda statsfinanser bygga ut offentlig sektor medan Sverige tvingades nedrusta sin offentliga sektor. Länderna har ett ömsesidigt behov av ökad samverkan men för att kunna dra ännu mera nytta av de regionala skillnaderna i gränsregionen behöver man en utbyggnad av infrastrukturen i området och bättre kommunikationer enligt forskarna. Hur man får länderna att vända sig i sängen hade dock forskarna inget färdigt svar på.
Cerut vid Karlstads universitet arrangerade seminariet i samverkan med Reväst, Styrelsen för regional forskning i Västsverige, vid Göteborgs universitet. Ytterligare ett seminarium på samma tema är planerat att genomföras under hösten 2010.