Sverige förebild för världen i arbetet mot barnmisshandel
2012-02-09Staffan Janson, professor i folkhälsovetenskap vid Karlstads universitet, har just återvänt från en resa till Filippinerna och Indonesien, där han diskuterade införandet av anti-agalagar i de båda länderna. Filippinerna kan bli första landet i Asien att få en anti-agalag.
Syftet med resan vara att stötta tillkomsten av anti-agalagar i båda länderna. Med på resan förutom Staffan Janson var Morgan Johansson, ordföranden i justitieutskottet, Ulrika Carlsson, ordförande i riksdagens tvärpolitiska barnutskott samt Elisabeth Dahlin, Rädda Barnens generalsekreterare.
- I Manilla på Filippinerna besökte vi både senaten och representanthuset och diskuterade särskilt med senatorerna Susan Yapp och Pia Caetano, som lyckats få en positiv respons i kongressen på ett förslag om anti-agalag, säger Staffan Janson. En del diskussioner återstår, men Filippinerna kan bli första landet i Asien som får en anti-agalag, såvida inte Japan kommer före.
- I Indonesien träffade vi också ett flertal kongressmän och kvinnor, som arbetar för anti-agalagar, men här räknar man med att det kommer att ta längre tid att genomföra, säger Staffan Janson.
Stort intresse för Sveriges arbete mot barnmisshandel
1979 införde Sverige, som första land i världen, förbud mot barnaga. Staffan Janson forskar om barns hälsa och säkerhet och han har bland annat varit regeringens expert i frågor om barnmisshandel. Han har suttit med i Kommittén mot barnmisshandel, som 1998 fick i uppdrag av regeringen att se över dessa frågor. Under hans ledning genomfördes flera stora studier om föräldrars bruk av kroppslig bestraffning som uppfostringsmetod och om barns erfarenheter av och attityder till aga och mobbing. Staffan Janson får också många förfrågningar från andra länder, som är på väg att lagstifta mot aga. Under senare tid har han till exempel varit inbjuden att tala om anti-agalagstiftning i Japan och Brasilien.
Sedan 1960-talet har misshandeln av barn minskat drastiskt i Sverige. Staffan Janson kallar det för århundradets största beteendeförändring hos vuxna. Andra länder visar nu stort intresse för hur Sverige lyckats minska barnmisshandeln.

