Sverige behöver fler moderna universitet
2008-07-07Måndag den 7 juli talade Karlstads universitets rektor Kerstin Norén i Almedalen. Tillsammans med landshövding Eva Eriksson och Göran Nilsson från Region Värmland och Nutek arrangerade universitet ett seminarium om det moderna universitetets arbete. Läs deras debattartikel som är publicerad i NWT:
Moderna, självständiga universitet ger tillväxt
Vidare intygar var femte företag att forskning och utvecklingssamarbetet med Karlstads universitet har ökat och konkretiserats. Stora Ensos flytt av forskningsresurser till Karlstad är ett konkret exempel på detta. skriver Kerstin Norén, Eva Eriksson och Göran Nilsson.
När Almedalsveckan idag går in på sin andra dag finns företrädare för Karlstads universitet, Länsstyrelsen i Värmlands län och Region Värmland på plats för att berätta om de positiva erfarenheterna av den värmländska modellen för samverkan mellan näringsliv, akademi och offentlighet.
Modellen har visat sig ge konkreta och mätbara effekter för regional tillväxt och konkurrenskraft. En viktig ingrediens i Värmlandsmodellen är att det här finns ett modernt, samverkansinriktat universitet.
Vi är därför precis som SKL, TCO, Vinnova, KK-stiftelsen och flera andra offentliga och privata aktörer oroliga över att regeringen hittills inte signalerat att man kommer prioritera universitetens samverkan med det omgivande samhället i den forsknings- och innovationsproposition som presenteras i höst.
Det skulle i så fall förvåna, inte minst med tanke på att OECD nyligen visade att en nära samverkan mellan akademi, näringsliv och offentlighet har positiva effekter för såväl forskning som regional och nationell utveckling och tillväxt.
Om den kommande forsknings- och innovationsproposition har till syfte att stärka Sveriges position som ledande kunskapsnation och landets internationella konkurrenskraft krävs att högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg och hans kollegor inte låser sig i gamla tankebanor. Framtida behov kräver moderna lösningar.
En nyckelfråga är hur vi säkerställer att kunskap och forskning leder till innovationer som tillämpas i näringsliv och omgivande samhälle. Hur vi i Sverige blir bättre på att kommersialisera vår forskning.
För att denna process skall fungera måste de svenska universitetens samverkansuppdrag uppgraderas. Det har Karlstads universitet tagit fasta på i sin forsknings- och utbildningsstrategi, där stora och viktiga delar av verksamheten fokuserar på både akademisk kvalitet och samverkan med samhället, regionalt och globalt.
Dessutom måste universiteten tillsammans med näringsliv och offentlighet hitta modeller som underlättar kunskapsutbyte och att forskning tillämpas och leder till konkreta resultat. Ett exempel på en sådan modell är den som utvecklats i Värmland, en modell som enligt Nutek, verket för näringslivsutveckling, är ett bra exempel på en modern och väl fungerande tillväxtpolitik.
Mycket av samarbetet mellan Karlstads universitet och det i stor utsträckning internationellt verksamma näringslivet kanaliseras via de klusterbildningar som finns i Värmland, t.ex. inom papper och massa, förpackningar, IT samt stål och verkstads betydande verksamheter med mer än 30 000 medarbetare, som bidrar med mer än 25 miljarder kronor till Sveriges exportnetto.
Den värmländska samverkansmodellen har visat sig ge goda resultat för både tillväxt och konkurrenskraft. Det vet vi eftersom vi sedan tre år tillbaka mäter dess effekter. Fler jobb, ökad försäljning och nya produkter är några av de konkreta och rakt igenom positiva resultat som uppvisats.
I den senaste mätningen uppger t.ex. 31 procent av de 415 undersökta företagen att modellen bidragit till ökad försäljning och 44 procent att den bidragit till att man utvecklat nya produkter och tjänster.
Vidare intygar var femte företag att forskning och utvecklingssamarbetet med Karlstads universitet har ökat och konkretiserats. Stora Ensos flytt av forskningsresurser till Karlstad är ett konkret exempel på detta.
Vi är alltså övertygade om att landets universitet spelar en viktig roll för Sveriges innovationskraft, tillväxt och internationella konkurrenskraft. Allra mest där samverkan mellan universiteten och deras omgivning leder till att kunskap och forskning tillämpas.
Därför menar vi att Sverige behöver fler moderna universitet. Lärosäten där forskning och utbildning fokuserar på både akademisk kvalitet och samverkan med samhället, regionalt och globalt. Lärosäten som är självständiga, aktiva och ansvarstagande aktörer i samhällsutvecklingen och som ser kunskapsutbytet med det omgivande samhället som en naturlig del av verksamheten.
Det måste Lars Leijonborg och regeringen ta fasta på i den kommande forsknings- och innovationspropositionen. I alla fall om syftet är att stimulera en modern tillväxtpolitik som för Sverige framåt.
Kerstin Norén, rektor, Karlstads universitet
Eva Eriksson, landshövding, Värmlands län
Göran Nilsson, regionråd, Region Värmland
Debattartikeln är publicerad i NWT den 4 juli 2008.