Svenskarna gillar friluftsliv
2008-06-30Nio av tio svenskar är ofta ute i naturen . Det visar en ny omfattande undersökning av friluftslivet i Sverige. Forskningen leds från Mittuniversitetet, men fyra forskare från Karlstads universitet ingår i forskarlaget.
I studien deltog 1792 svenskar i åldrarna 18-75 år. Den genomfördes av forskningsprogrammet Friluftsliv i förändring, ett nätverk av forskare vid sju svenska högskolor och universitet. Deras uppgift är att ta fram ny kunskap om friluftsliv och naturturism. Forskningen är finansierad av Naturvårdsverket. Förutom Mittuniversitetet deltar: Karlstads, Göteborgs, Stockholms och Umeå universitet, Blekinge Tekniska Högskola samt Sveriges lantbruksuniversitet.
Motion och samvaro
- Undersökningen visar att de viktigaste motiven för att ägna sig åt aktiviteter i naturen på vardagar är fysisk aktivitet. På helger och längre ledigheter är det avkoppling och social samvaro som har störst betydelse, säger professor Peter Fredman, ansvarig för forskningsprogrammet vid Mittuniversitetet.
Cirka 80 procent av de som svarade på enkäten anser att det är viktigt att samhället satsar resurser för att underlätta människors möjligheter till naturupplevelser och friluftsliv. Bullerfria områden, leder och informationsskyltar upplevs som mycket positivt, medan skräp i naturen upplevs som mest negativt vid utövande av friluftsliv.
Aktiviteter som svenskarna främst ägnar sig åt i naturen är promenader, ströva i skog- och mark, cykling, trädgårdsarbete, solbad och picknick.
Karlstadsforskare deltar
- Vi studerar olika friluftslandskap. Vår forskargrupp tittar också på vilka som deltar i friluftsaktiviteter och hur mycket de gör det. Vi studerar olika grupper och ser om vi kan se olika besöksmönster. Vi tittar också på sådant som hinder, ekonomiska och sociala faktorer och hur det påverkar människors friluftsliv, berättar professor Klas Sandell vid Karlstads universitet.
Forskarna vid Karlstads universitet som deltar är, förutom Klas Sandell,
Avdelningen för kulturgeografi och turism, Gabriel Bladh, även han Kulturgeografi och turism, Sven-Erik Karlsson och Anna-Lena Haraldson, båda på Avdelningen för sociala studier.
Trender och skillnader
- Ett syfte med studien är att se hur friluftslivet ser ut i Sverige idag. Vi vill veta om det finns stora skillnader mellan stad och landsbygd, mellan könen, inom olika grupper som
invandrare, ungdomar, och vilka trender som finns inom friluftslivet, säger Klas Sandell.
- Närhet till natur är ett viktigt inslag i vardagen för många. 90 procent anser att utomhusvistelse gör vardagen mer meningsfull och att det upplevda hälsotillståndet förbättras genom friluftsliv, säger Peter Fredman.