Svenska som andraspråk nytt huvudområde
2020-08-14Nu är ämnet svenska som andraspråk huvudområde på grundnivå vid Karlstads universitet. Det beslutade rektor vid sitt beslutsmöte den 10 augusti. Svenska som andraspråk har stor betydelse för bland annat lärarutbildningen
Efterfrågan på kompetens inom ämnet är stor, inte minst mot bakgrund av att omkring en fjärdedel av landets elever i grundskolan har utländsk bakgrund.
- Svenska som andraspråk är även det ämne inom både grundskola och gymnasium som har lägst andel behöriga lärare. I och med att svenska som andraspråk nu inrättas som huvudområde, ser vi fram emot att kunna erbjuda ämnet som en del i lärarutbildningen vid Karlstads universitet. Det här känns jättebra, säger Annika Malmsten, prefekt vid Institutionen för språk, litteratur och interkultur.
Forskning, utbildning och samverkan med skolväsendet inom svenska som andraspråk har funnits länge vid Karlstads universitet. Undervisning i svenska som andraspråk har bedrivits sedan 1987. Även inom grundskollärar- och ämneslärarutbildningen på Karlstads universitet fanns svenska som andraspråk som valbart ämne mellan åren 1993 och 2009. Men ämnesområdet har inte varit ett eget huvudområde. År 2011 valde Karlstads universitet att inte ansöka om att få behålla examensrätt i ämnet svenska som andraspråk inom lärarutbildningen, eftersom ämnet inte uppnådde de nya kraven på formell kompetensnivå i form av disputerade lärare. Sedan dess har det varit ett prioriterat mål för ämnet att inrättas som huvudområde för kandidatexamen.
Idag har ämnet stärkt kompetensen och uppfyller de krav som ställs för huvudområde. På sitt junimöte kunde därför fakultetensnämnden vid fakulteten för humaniora och samhällskunskap besluta om att föreslå rektor att inrätta ämnet som huvudområde. Den 10 augusti fattade rektor beslutet att inrätta svenska som andraspråk som huvudområde på grundnivå vid Karlstads universitet.

