Svenska dinosaurier
2007-01-18Fynd från Skåne visar att horndinosaurier haft en större spridning än man tidigare känt till. Kanske vandrade de över Europa och vidare till Nordamerika där fossil av horndinosaurier främst påträffats. Detta framkommer i artikel av Jan Rees, forskarassistent i biologi vid Karlstads universitet.
Jan Rees, forskarassistent i biologi, har med sin artikel tillsammans med Johan Lindgren, Lunds universitet, vunnit andra pris i Forskning & Framstegs manustävling.
— Manuset som är skrivet tillsammans med Johan Lindgren, handlar om dinosauriefynd som vi gjorde tillsammans för några år sedan i nordöstra Skåne, säger Jan Rees. Fossilen kommer från en grupp som heter Ceratopsia eller på svenska, horndinosaurier och det är första gången fossil från denna grupp påträffats i Europa. De hade speciella tänder som var mycket väl anpassade till att tugga sönder växtmaterial och den svenska horndinosaurien verkar ha haft både skärande och malande funktion när käkarna stängdes. Horndinosaurier har tidigare främst påträffats i västra Nordamerika och Centralasien och de flesta har varit överens om att vandringar har skett över en landbrygga vid Berings sund. Vårt europeiska fynd visar att horndinosaurierna hade en större spridning än tidigare känt och att de kanske kan ha vandrat över Europa och Grönland till Nordamerika där landbryggor fanns till och från.