Svensk-norskt samarbete ger ny universitetsutbildning
2009-09-23Med drygt 10 miljoner i projektanslag, varav 5,3 miljoner på den svenska sidan, startar ett nytt samarbete mellan Sverige och Norge. Svenska och norska partners kommer tillsammans att bygga upp en ny utbildning med inriktning mot förpackning.
Under två intensiva dagar i Ed har representanter från lärosätena och förpackningsbranschen diskuterat utveckling av en ny utbildning. Tanken är att skapa ett långsiktigt samarbete. Förutom Karlstads universitet ingår även Universitetet for Miljo og Biovitenskap i Ås(UMB), Hogskolen i Ostfold (HiO), Nofima mat og Ostfoldforskning, Den Norske Emballasjeforening (DNE) och The Packaging Arena (TPA).
Projektet, Nordisk emballageutdanning startade i februari 2009 och kommer att löpa under en treårsperiod. Projektet ingår i EU-programmet Interreg Sverige-Norge, som stödjer projektverksamhet mellan länderna för att stärka regionens attraktivitet och konkurrenskraft.
Målsättningen är att skapa en ny universitetsutbildning inom förpackningsområdet där man använder sig av de spetskompetenser som finns på respektive utbildningsort. Några kurser som finns idag kommer att utvecklas och det kommer även att skapas nya för att möta de önskemål som finns inom förpackningsbranschen. I ett första skede kommer man att satsa på master- och uppdragsutbildningar. Då vänder man sig främst till studenter som idag finns på grundutbildning och personer som redan är verksamma inom industrin. Förhoppningen är att få ett tätare samarbete med industrin för att ge studenterna mer kontakt med näringslivet.
Projektet, som är tvärvetenskapligt, samlar forskare och lärare på Karlstads universitet från bland annat kemiteknik, maskinteknik, miljö och energisystem och CTF, Centrum för tjänsteforskning.
-Det är intressant att kunna koppla på den kompetens som finns inom till exempel livsmedelsforskning i Norge, säger Monica Jakobsson programledare på innovations- och designprogrammet, en av de inblandade på Karlstads universitet. De kan appliceras på flera olika områden här.
Monica Jakobsson jobbar med kursen Userinnovation som kan vara en del i projektet. Forskning visar att tidig involvering av användare och konsumenter leder till bättre och mer innovativa produkter och förpackningar.
Mer information om projektet lämnas av projektledare Lars Nilsson telefon 054-700 2099 eller e-post lars.nilsson@kau.se