Svensk folkpop med lärare från Karlstads universitet
2007-07-06Karin Forsling, lärare i specialpedagogik och sambon Lasse Högberg, lärare i medie- och kommunikationsvetenskap, har nyligen släppt sin debutCD ”Vaggvisor och vakendrömmar” under artistnamnet ”granny K”. Och nu väntar flera framträdanden.
Karin Forsling, som inledde sin musikaliska bana med gospelkör i ungdomen, gör idag på allvar sin artistdebut. Hon tog sin examen på melanstadielärarutbildningen 1980 och sin magisterexamen i pedagogik 2006. Idag undervisar hon som lärare i specialpedagogik.
Lasse Högberg studerade historia, religion och statskunskap i början av 70-talet under universitetets filialtid. 1985 anställdes han som lärare i religion vid tidigare Högskolan i Karlstad och är idag lärare inom medie- och kommunikationsvetenskap. Under countrybandet Dublin Fairs glansperiod spelade han basgitarr, men lämnade bandet 1999. Under fyra år spelade han i Coverbandet ”Loco Heroes” tillsammans med Christer Mellberg från Karlstads universitet och trubaduren Hasse P.
-Vi ”blev ihop” för sju år sedan, men har känt varandra sedan långt tidigare, säger Karin Forsling.
Karin Forsling och Lasse Högberg upptäckte varandra på allvar när de möttes i Solna 2000. Karin Forsling var lärare på Ängkärrskolan, Sveriges enda skola för elever med dyslexi och Lasse Högberg hade ”time out” från Karlstads universitet och jobbade på Dramatiska Institutet. De samarbetade i ett projekt ägnat åt eleverna på skolan.
granny K
Karin Forsling och Lasse Högberg ägnade sina lediga kvällar åt musik - sång och gitarr - vilket så småningom ledde fram till debutskivan ”Vaggvisor och vakendrömmar” med granny K i maj 2007. Skivan är en tribut till Anders F Rönnblom, "det största F:et genom tiderna". CD:n innehåller bland annat nyinspelningar av svenska folkpopklassiker från 1970-talet. Musiken, som har formen av berättande texter, är samtidigt en hyllning till gamla favoriter från 70-tal till 90-tal. Bakom artistnamnet granny K döljer sig Karin Forsling, som har blivit farmor och följaktligen är ”farmor K”.
- Musiken är vad man kallar ”poetisk progg” eller ”svensk folkpop”, en blandning av vispop och folklåtar, säger Lasse Högberg.
Med i granny K är även Anders Nordström, bas, Anders Werne, trummor och Patrik Wikström, keyboard. Patrik Wikström är liksom Lasse Högberg lärare i medie- och kommunikationsvetenskap vid Karlstads universitet och har nyligen disputerat.
granny K har en aktiv tid framför sig. Den 8 juli spelar de på Heidruns Café tillsammans med Björn Sandborgh, en norsk barnboksförfattare, en norsk skådespelare och ett par unga fiolartister och den 27 juli medverkar de i Vis- och Kulturfestivalen i Kristinehamn med bland andra Mikael Wiehe. Den 21 augusti är det dags för Uppstart Universitetet, där Granny K skall spela för lärarutbildarna. I höst har lärarutbildningen en annorlunda uppstart med syftet att visa att det finns kreativitet och upptäcktslusta på universitetet.
Karin Forsling och Lasse Högberg ser positivt på möjligheterna att länka sina respektive jobb till musikvärlden.
- I utbildningen använder vi oss av estetiska lärprocesser och genom musiken kan vi visa på rollmodeller i verkligheten.
De saknar en kreativ samlingsplats på universitetet med lärare, övrig personal och studenter med fokus på musik som uttrycksmedel. Lasse Högberg talar nostalgiskt om personal- och studentsammankomster i den tidigare innergården från högskoletiden. Han och Karin Forsling har två förebilder och inspiratörer från denna tid, som behärskade konsten att förena utbildning med musik. Dessa är lärarutbildarna Olle Österling och Runa Sundh, med sina skrönor och berättelser.