Sustainability day 2023
2023-12-12Smarta sätt att minska antalet engångsprodukter, digitaliseringens hållbara inverkan på vården och linneväveriet som gör mattor av det som blir över i produktionen – årets Sustainability day visade upp hållbara exempel.
Underskatta aldrig suget efter en kopp kaffe under en konferens. Underskatta heller aldrig antalet soptunnor för att ta hand om alla muggar, engångsfat och servetter efteråt. Årets Sustainability day var liten i jämförelse med alla de evenemang, festivaler, konferenser och sportevent som genomförs varje år – det blir mängder av avfall som behöver tas om hand.
I projektet Retake finns en hållbar lösning där det går att följa muggen från incheckning via disk till att stå redo för att fyllas med kaffe igen. Under årets Sustainability day fick gästerna testa på att registrera sin mugg för att sedan checka in den efter kaffet. På scenen diskuterade Lars Witell, Handelshögskolan, Calill Odqvist Jagusch, ägare av företaget Light my fire, Anna Lindvall, project manager på Panter samt Julia Klingspor, affärsutvecklare, Samhall.
Lars Witell berättade att Retake på många sätt är ett actionorienterat forskningsprojekt.
- Vi har verkligen fått befinna oss där folk är. Vi har letat i sopor efter saknade muggar och lyst med ficklampor i natten i vår jakt. Det har varit väldigt spännande.
I det här arbetet har även den sociala aspekten varit viktig – inte minst för Samhall som sysselsätter personer med olika funktionsnedsättningar.
- Vi försöker alltid hitta meningsfulla arbeten för våra anställda, förklarade Julia Klingspor. Det kommer att behövas ungefär 3 000 diskare i Sverige inom de närmsta åren och Retake är ett projekt som kan komma att behöva arbetskraft från oss.
Emma Spak är länsråd och berättade om vikten av att ha en integrerad vård där exempelvis fokus på vårdtagaren är viktigare än fokus på organisationen och att digitaliseringen har haft en stor påverkan.
- Idag behöver vi möta vårdnadstagare på ett helt annat sätt än för några årtionden sedan, sa Emma Spak. Det globala målet god hälsa och välmående är viktigt att upprätthålla och digitaliseringen har medfört att vi på ett bättre och mer hållbart sätt kan hålla kontakten mellan regioner oavsett avstånd – alltså ”bridge the gap”.
Deltog under Sustainability day gjorde även Jerker Moodysson, rektor vid Karlstads universitet, samt Dick Johansson vid Klässbols Linneväveri.
Moderator var Samuel Petros Sebathu vid Handelshögskolan.