Sulfitkokning av pappersmassa ny forskningsinriktning
2011-01-24Avdelningen för kemiteknik vid Karlstads universitet har fått tre miljoner kronor av KK-stiftelsen inom HÖG 2010. Tillsammans med tre företag startar de ett forskningsprojekt kring sulfitkokning av pappersmassa. Det handlar om att förbättra sulfitprocessen för att få bättre utbyte, högre styrka och minskad miljöpåverkan. Projektet sker i samarbete med Stora Enso, Nordic Paper och ÅF Engineering.
Ulf Germgård, professor i massateknik vid Karlstads universitet, har beviljats pengar från KK-stiftelsen för att tillsammans med experter i partnerföretagen starta ett treårigt forskningsprojekt inom sulfitkokning. Syftet är dels att förbättra sulfitkokningsprocessen och dels ta tillvara den kompetens som fortfarande finns inom sulfitforskningen.
- Det är viktigt att denna kompetens tas tillvara om sulfitbruken långsiktigt ska kunna leva vidare, säger Ulf Germgård. Vi är nu ute i elfte timmen med en sådan tekniköverföring.
Tar ansvar för sulfitkunnandet
I de nordiska länderna finns idag fem sulfitmassabruk i drift men ingen forskning. All forskning sker sedan länge enbart på den dominerande sulfatkokningsprocessen. De svenska sulfitproducenterna framställer finpapper, fettsäkra papper samt dissolvingmassa som används till viskos och olika cellulosaderivat. Det övergripande syftet är att alla sulfitproducenter ska få glädje av det arbete som bedrivs vid Karlstads universitet.
- Vi tänker bli ett nordiskt centrum för sulfitkokning här på Karlstads universitet, säger Ulf Germgård, som leder projektet. Här kommer vi att kunna bedriva forskning men även rikta stöd till de fabriker som kommer att ingå i satsningen.
Inom kort hoppas man kunna rekrytera en nydisputerad forskare med fokus forskning mot sulfitkokning. Under ledning av Ulf Germgård kommer en kärntrupp att bildas kring den nya satsningen. Projektet kommer att bedrivas på labb, men så småningom räknar man med att göra försök i fabriksskala hos partnerföretagen. Forskningsarbetet beräknas komma igång under våren 2011.

