Succé för universitetets nya förskollärarutbildning
2004-04-28Det brukar vara svårt att få studenter att välja naturvetenskap som huvudämne. Men Karlstads universitets nya utbildning för lärare i förskolan "Naturkunskap i vardagen" lockar över 300 att söka de 30 platser som finns.
"Naturkunskap i vardagen" utbildar lärare för förskolan och ges på distans. Utbildningen lär dig att använda naturkunskap, miljö och teknik för att förklara vardagliga fenomen. Bland de sökande finns många barnskötare som redan arbetar inom förskolan. Bara till Lärcentret i Torsby har 49 sökande anmält sig, och intresset är stort även på de andra distansorterna: Arvika, Årjäng, Åmål, Arboga, Falkenberg, Katrineholm, Lindesberg, Motala och Stenungsund.
Utbildningen har lokal antagning, och finns alltså inte med bland statistiken från Verket för högskoleservice, VHS.
Ungefär samma utbildning ges även på universitetet. Skillnaden är att den också ger behörighet att arbeta som lärare på grundskolans tidiga årskurser.
Sammanlagt sökte 2 333 personer till Karlstads universitet i första hand via VHS:s nationella antagning, och 8 000 via den lokala antagningen till både program och kurser. Det innebär att i stort sett lika många söker till höstens utbildningar som förra året.
I hela landet har antalet förstahandssökande till program med antagning
genom VHS ökat med drygt tre procent, från 114 312 till 118 477 personer.
- Vi ser en fortsatt stark ökning av intresset för distansutbildningar och påbyggnadsutbildningar, säger Lena Fries, chef på Avdelningen för studentservice.
Till det stora utbudet kurser sökte cirka 7 100 och det är ungefär lika många som förra året. Några av de mest sökta kurserna är psykologi, rättsvetenskap, företagsekonomi och statistik.
En kurs kan omfatta allt från några poäng upp till 20 poäng, medan ett utbildningsprogram ofta omfattar minst tre års heltidsstudier, eller 120 poäng.
Andra populära program är utbildningar till sjuksköterska (206 förstahandssökande till 75 platser) och tandhygienist (145 söker till 44 platser) samt programmet social omsorg med inrikting på socialpedagogik (166 söker till 15 platser). Det är också många som vill läsa till lärare på programmet med öppen ingång, vilket innebär att man kan vänta med att välja inriktning tills man läst det första året (212 söker till 30 platser). Även lärarutbildningen med inrikting på idrottsvetenskap lockar många sökande (57 söker till 20 platser).
Till fastighetsekonomi (198 söker till 30 platser), personal- och organisation (166 söker till 70 platser) och informationsprogrammet (99 söker till 30 platser) är det också många som söker i första hand.
Flera utbildningar inom det naturvetenskapliga och tekniska området har fortfarande lite svårt att få tillräckligt många sökande. En lösning på problemet för lärosätena kan vara att göra som vid Karlstads universitet: erbjuda en civilingenjörsutbildning med bred ingång. Här har studenten möjlighet att välja sin inriktning, till exempel materialteknik, teknisk fysik eller industriell ekonomi, efter det andra året. Till höstens utbildning har 33 personer sökt de 30 platser som finns i Karlstad.
Margaretha Eriksson, fakultetskansliet, har ställt samman statistiken för Karlstads universitet så att den omfattar både söksiffrorna som finns på HSV och från den lokala antagningen. Uppgifterna har också gått till bland annat prefekterna för vidare information till personalen.