Succé för ekonomfrukost
2008-09-12I går, torsdag, var det premiär för frukostmöten för ekonomstudenter. Konsultföretaget Deloitte bjöd på frukost och berättade om hur det är att jobba som revisor, ekonomisk rådgivare, senior adviser och andra tjänster som företaget erbjuder.
Intresset var stort. Drygt 140 studenter kom för att lyssna och ställa frågor. Hur matchar utbildningen kraven som framtida arbetsgivare har? Och vilken betydelse har det vad det står på examensbeviset?
- Det är kunskapen som är viktig, menade Lars Blomberg, kontorschef för Deloitte i Karlstad. Det vi letar efter när vi anställer är och rätt kunskap och sammansättningen av kurser, ett intresse för ekonomifrågor och gärna erfarenhet i form av sommarjobb på bank eller liknande. Erfarenhet från föreningsliv är också ett plus och visar på social kompetens. Har man tänkt sig ett jobb i utlandet, är det alltid bra om man tillbringat någon tid i ett annat land, till exempel varit utbytesstudent.
Attraktiva studenter
Deloitte anställde förra året 300 nya medarbetare och räknar med liknande siffra för 2008. Företaget har kontor på flera håll i Sverige och är en del av ett internationellt nätverk med verksamhet i 140 länder. Melissa Söderberg, koordinator för företagets studentkontakter, ställde sina medarbetare mot väggen i en paneldiskussion med frågor ur ett studentperspektiv. Lika villkor för kvinnor och män, ingångslöner, genomsnittsålder, mångfald inom företaget och karriärmöjligheter var frågor som studenterna i publiken gärna ville ha svar på.
Ida Andersson läser på ekonomprogrammet och tycker att ekonomfrukost är ett bra initiativ:
- Det här är ger oss studenter en nyttig insyn i hur det är att jobba på olika byråer och företag och vad man ska välja för kurser. Det känns kul att företagen är intresserade av oss och visar att vi är attraktiva på arbetsmarknaden. För mig var det särskilt intressant att höra om möjligheterna till jobb utomlands. Jag vill gärna jobba i Hong Kong och Karlstads universitet erbjuder ju också bra möjligheter till utlandsstudier.
Början på närmare samverkan
Olle Sonesson, programledare för ekonomutbildningen var nöjd med premiären.
- Det här visar att behovet av en närmare kontakt mellan studenterna och arbetslivet är stort. Ekonomfrukost är en del i ett paket av aktiviteter där vi på olika sätt knyter närmare kontakter mellan utbildningen, företag, myndigheter och organisationer i vår region. Vi är mycket glada över gensvaret från arbetslivet och ser fram emot att vidareutveckla kontakterna ytterligare. För studenternas del handlar det om att redan tidigt i utbildningen få kontakt med yrkeslivet, säger Olle Sonesson, programledare på ekonomutbildningen.
Dagen fortsatte med diskussioner mellan företag och utbildningsansvariga hur samverkan kan utvecklas och bidra till en stärkt ekonomutbildning. Något som bland annat resulterade i att fler företag vill vara med och ordna ekonomfrukostar framöver. Bland de planerade aktiviteterna finns också marknadstorg, praktikkurs och mentorsskap.