Studentombudet - på studentens sida
2012-10-19Sen rättning av tentan, bristande handledning vid uppsatsskrivning, eller hemtenta som blir salstenta och tvärt om. Det är de vanligaste klagomålen som studenterna kommer med till Per Hydén, studentombud på Karlstad Studentkår.
- Med mer information skulle många problem lösas, säger han.
Per Hydén är ganska ny på jobbet som studentombud på studentkåren, men han har redan fått erfarenhet och han har också fått ta del av företrädarens kunskapsbank. Dessutom har han just avslutat sina studier i statsvetenskap, juridik och nationalekonomi och kunnat kvittera ut en pol.kand.
Hjälper studenter
Hans främsta uppgift är att hjälpa studenterna när det är något med studierna som krånglar. Det kan vara problem med tentatillfällen, kursplaner eller lärare.
- Men det är inte alltid studenten har rätt. När en student kommer till mig går vi igenom vad han eller hon anger är problemet. Jag går till kursplanen och ser vad som står i den och jämför med vad studenten säger. Sedan får studenten kontakta läraren själv först. Ofta löser det sig redan där, berättar han.
I enstaka fall kan han behöva kontakta läraren för att försöka reda ut vad problemet är, och i sällsynta fall går han vidare och pratar med prefekten eller, i sista hand, dekanen.
Sena rättningar vanligt
De vanligaste klagomålen som kommer till studentkårens kännedom är sena rättningar av tentor och inlämningsuppgifter.
- Det är inte bra. Sena rättningar av stora tentor kan påverka om en student får studiemedel från CSN, Centrala studiemedelsnämnden, eller inte. Det kan också bli så att en student inte får ut sin examen i tid och det kan ställa till det för den som ska ut på praktik eller söker jobb.
Berätta för studenterna
Ofta kan information till studenterna i tid underlätta, eller till och med lösa problemet.
- Får man bara veta att läraren är sjuk har man genast större förståelse för att det dröjer innan man får tentan rättad.
En del lärare och administratörer är jättebra på att lägga in viktig information på kurshemsidan, medan andra är sämre, enligt Per Hydén.
- Det kan till exempel vara så att det blivit en schemaändring, utan att informationen kommit ut, och en del studenter kanske har rest långt för att komma till en föreläsning som är inställd.
Studentens ansvar också
Han poängterar att det inte bara är lärarens och administratörens ansvar. Studenten måste också se till att hålla sig informerad.
Efter sena rättningar och bristande information kommer avsteg från kursplanen som god trea bland de invändningar och frågor som studenterna har.
- Jag tror att det kan handla om bristande kunskap hos lärarna. Kursplanen har en mycket stark ställning, den innehåller föreskrifter som är av samma karaktär som lagar och förordningar och är bindande, och studenterna måste kunna lita på att den följs.
Men det är inte bara frågor om studenternas rättigheter som hamnar på Per Hydéns bord. Han ser framförallt en viktig punkt där studenterna kan skärpa sig.
- Kursutvärderingen! Många studenter struntar i att fylla i den och det är synd för den är viktig.
Han ser gärna att ämnet tar vara på bra kursutvärderingar, gör förbättringar utifrån dem och publicerar vad man gjort för förändringar.
- Då fungerar kursutvärderingar som viktigt kvalitetsarbete.
Tillsammans för bättre kvalitet
Och bättre kvalitet är en av drivkrafterna för studentkårens arbete.
- Det ligger i allas intresse att vi, både studentkåren och universitetet, arbetar för en god utbildningskvalitet.

