Studenternas egen kurs har nypremiär
2004-01-30Kursen Perspektiv på naturvetenskapen ges i år för tredje gången. Helt enkelt för att studenterna själva vill. Kursen, som är på två poäng, ger möjlighet att läsa, samtala och reflektera kring naturvetenskapen parallellt med studier i naturvetenskapliga ämnen.
Kursens syfte är, som namnet antyder, att ge deltagande studenter ett fördjupat perspektiv på naturvetenskapen. Vårens tema är "vetenskapen och etiken".
– All vetenskaplig verksamhet hamnar ibland i etiska dilemman. Därför är det självklart att studenter borde vara förberedda på etiska diskussioner kring sin forskar- eller yrkesroll, säger Fredrik Holm, universitetsadjunkt i miljövetenskap, som ansvarar för kursen tillsammans med universitetslektor Rolf Ahlzén..
Det var naturvetarstudenterna själva, som efter introduktionsterminens studier i bland annat vetenskapshistoria, bad om en fortsättning på de reflekterande samtal som under terminen förts i seminarieform, berättar Fredrik Holm.
– För oss lärare är det stimulerande att få sitta i spännande samtal med intresserade studenter. Dessutom blir ju kurserna en vetenskapshistorisk illustration i sig, eftersom det sägs vara studenter som tog initiativ till det första universitetet i Bologna 1088.
Under våren ligger fokus på de etiska utmaningar som följer i den moderna naturvetenskapens och teknikens kölvatten.
– Bioteknik, medicinsk kemi och miljövetenskap är några av de frågor som kräver en genomtänkt etisk hållning, men även inomvetenskapliga frågor som till exempel djurförsök och forskningsfusk är sådant som en naturvetare bör kunna reflektera över, säger Fredrik Holm.
Då kursen läses vid sidan av övriga studier kan deltagande studenter komma att studera mer än helfart under vårterminen. Det är dock inte något som ställer till problem, tror Fredrik Holm.
– Nej, två poängs extrastudier tror jag inte är något problem för den som är intresserad. Det handlar om att läsa och fundera över någon bok extra, och gå på några seminarier som vi försöker lägga utanför ordinarie studietider. Poängen är inte mycket att skryta med för CSN, men jag tror att de väcker desto mer intresse hos framtida arbetsgivare. Och huvudsyftet är fortfarande att få lite perspektiv på naturvetenskapen.
Mer information: Kontakta de kursansvariga Fredrik Holm, fredrik.holm@kau.se eller Rolf Ahlzén, rolf.ahlzen@kau.se.
Anmälan: Anmälningslista finns uppsatt i korridoren 5F 300, vid studenternas "paushörna". Anmälan kan också skickas till Kina Johansson, sekreterare i miljövetenskap via kina.johansson@kau.se.