Studenterna väljer traditionellt
2002-04-05Kvinnor och män väljer fortfarande mycket könstraditionellt när det gäller högre utbildning.
Tre av fyra studenter i landet går på kurser med ojämn könsfördelning.
Karlstads universitet är inget undantag.
Tydligast blir det sneda könsfördelningen inom vård-, teknik- och lärarutbildningar.
Högskoleverkets årliga statistik visar att endast en fjärdedel av studenterna går på kurser med jämn könsfördelning. Med jämn fördelning menas att andelen män respektive kvinnor ligger inom intervallet 40-60 procent.
– Siffrorna visar att studenterna fortfarande gör mycket traditionella utbildningsval. Men det har gjorts många framgångsrika satsningar på att få fler kvinnor till mansdominerade utbildningar. Nu är det hög tid att högskolorna även satsar på att få fler män till kvinnodominerade utbildningar, något som vi hittills sett ganska lite av, säger Sigbrit Franke, chef för Högskoleverket.
Jämnast könsfördelning har Lunds universitet, följt av Stockholms universitet.
De båda stora tekniska högskolorna Chalmers och KTH hamnar sämst till i statistiken, tillsammans med Lärarhögskolan i Stockholm.
Vid Karlstads universitet går 28 procent av studenterna på utbildningar med jämn könsfördelning, 36 procent med relativt ojämn fördelning och 37 procent på utbildningar med mycket ojämn könsfördelning.
Som jämförelse kan nämnas Lunds universitet som har fördelningen 39 procent studenter på kurser med jämn könsfördelning, 39 procent med relativt ojämn fördelning och 22 procent med mycket ojämn könsfördelning.
Lärarhögskolan i Stockholm har bara fem procent på kurser med jämn fördelning, 27 procent på relativt ojämn och hela 68 procent av studenterna på utbildningar med mycket ojämn könsfördelning.
(Siffrorna är avrundade, därför kan slutsumman i vissa fall bli mer än 100 procent.)