Studenterna nöjda med biblioteket
2001-01-08De flesta av universitetsbibliotekets besökare är mycket nöjda med både service och utbudet av litteratur och databaser. Det framkom i en enkätundersökning som biblioteket genomförde i våras. Viktigast för studenterna är god studiemiljö och tillgång till kurslitteratur.
– Resultaten från undersökningen stämmer väl överens med resultaten från Studentbarometern, säger Inga-Lill Nilsson på biblioteket.
I slutet på vårterminen delades en enkät ut till bibliotekets besökare. Enkäten bestod av 17 frågor om bibliotekets service, studiemiljö och litteraturutbud. 375 enkäter delades ut varav 238 lämnades in. De flesta svar kom från studenter på grundnivå inom samhällsvetenskap, utbildningsvetenskap och ekonomi. 71% av de svarande besöker biblioteket varje dag eller flera gånger i veckan. Relativt många besöker också biblioteket på kvällar och lördagar. De vanligaste aktiviteterna i biblioteket är grupparbeten, läsning och lån av kurslitteratur samt Internetanvändning.
– Eftersom svarsfrekvensen var så pass hög tittade vi närmare på enkätsvaren från ekonomer och studenter på lärarutbildningen för att se om deras användande skiljde sig från övriga gruppers, berättar Inga-Lill Nilsson. Man kan där se skillnader mellan ekonomistudenter och lärarstudenter. Lärarstudenter använder bibliotekets bokbestånd i högre grad än ekonomistudenterna. Båda grupperna använder ofta biblioteket som arbetsplats, för ekonomistudenterna är det då främst för grupparbeten.
Majoriteten av besökarna är mycket nöjda med både service och utbudet av litteratur och databaser. Det som studenterna är minst nöjda med, enligt deras egna kommentarer, är studiemiljön. Det finns för få tysta studieplatser, för få grupprum och för få datorarbetsplatser.
– Många är dock positiva och ger förslag till förbättringar i det nya bibliotekshuset.
Två av frågorna i enkäten behandlade bibliotekets betydelse för studieresultaten och om lärarna uppmuntrar studenterna till att använda bibliotekets resurser. De allra flesta, 74%, tror att biblioteket har stor eller mycket stor betydelse för studieresultaten. Bland lärarstudenterna är siffran ännu högre, 90%.
– Man kan här jämföra resultaten med resultat från en liknande undersökning vid de två andra nya universitetsbiblioteken i Örebro och Växjö. Av de besökare som svarat på enkäten är det långt fler i Karlstad som anser att biblioteket spelar en mycket viktig roll. Man kan utläsa av den nationella forskningsbiblioteksstatistiken att våra studenter är flitiga besökare och låntagare. Enkäten bör kompletteras med mer djupgående undersökningar för att se hur lärarnas syn på biblioteket påverkar studenterna.