Studenter stressar
2007-02-05Många studenter stressar och oroar sig. De är bekymrade över sin ekonomi, studierna och framtiden.
Karlstad Studentkår har gjort en stor undersökning bland studenterna och frågat om både arbetsmiljön och hälsan. Studentkåren tycker att det är hög tid att studenterna får bättre villkor.
Syftet med undersökningen är att Studentkåren vill veta hur studenterna mår och hur deras arbetsmiljö är.
- Vi hade fått signaler att många var oroade och stressade, men vi hade inga fakta. Därför bestämde vi oss för att ta reda på hur det ser ut, säger Katrin Rundström Hon är vice ordförande på Studentkåren och har lett arbetet med undersökningen.
580 studenter har svarat på enkäten. Och det visar sig att många är stressade, har ont i axlar och nacke, har ont i magen eller huvudvärk.
- Vi ser en stor skillnad mellan könen. Det är fler kvinnor än män som mår dåligt. De symptom vi ser i svaren, som sömnbrist och värk, är tidiga tecken på stress. Flera riskerar att bli riktigt sjuka om man inte gör något, säger Fredrik Olsson som är handläggare på Studentkåren.
Svårt få pengarna att räcka
Bilden av studenten som lycklig, obekymrad partytjej eller kille verkar alltså inte stämma. Inte helt i alla fall.
- Vi ser att ekonomin är en viktig källa till stress hos studenterna. Studiemedlen har inte ökat i samma takt som kostnader för boende och annat. Många studenter beskriver att det går precis om man är sparsam och planerar, men inget oförutsett får hända. Man får inte bli sjuk. Man får inte missa en stor tenta. Man har inte råd att gå till tandläkaren, säger Katrin Rundström.
- Det här är en nationell problematik. Regeringen bör höja studiemedlen. Det måste gå att klara sig på studiemedel, säger hon.
Hon och de andra på Studentkåren tycker inte att det är en bra lösning att studenterna jobbar mer vid sidan av studierna. Enkätsvaren visar att många studenter, cirka 35 procent, har någon form av extrajobb. Men de riskerar att få svårt att hinna med studierna.
- Mediebilden av studenter som slappar stämmer inte alls. De allra flesta studenter studerar hårt på heltid, berättar Lars Haglund, prorektor vid Karlstads universitet.
Funderar på framtiden
Förutom ekonomin är det framtiden som stressar studenterna. De oroar sig över hur det ska gå att få jobb efter utbildningen. Allt prat om akademikerarbetslöshet har nog satt sina spår, tror Katrin Rundström och Fredrik Olsson.
- Man oroar sig. Samtidigt är det ju så att det är lättare för dem att få jobb än för personer utan utbildning, säger Katrin Rundström och får medhåll av Lars Haglund.
Vad kan universitetet göra för att förbättra situationen för studenterna? Katrin Rundström och Fredrik Olsson har några förslag:
- Mer stöd: kurser i studieteknik, repetitioner i basämnen, aktiv studievägledning. Att studenterna får mer respons på sitt arbete. Att kursutvärderingarna verkligen används för att förbättra kurserna. Undvik stora tentor på tio poäng, dela hellre upp det på fler mindre tentor.
- Men det här är inte något krav på universitetet att sänka kraven! Vi måste hålla en hög kvalitet på våra utbildningar så att vi vet att vi motsvarar kraven när vi kommer ut på arbetsmarknaden, poängterar Katrin Rundström.
En liknande studentundersökning har genomförts i Örebro. Preliminära resultat från den visar på samma saker som i Karlstad.
- Hela samhället är nog mer stressat idag, säger Katrin Rundström.