Studenter hjälper sjuka barn i Kambodja och Vietnam
2009-10-26Tryckande värme, lösdrivande kor, översvämningar och sjukdomar som de bara läst om i läroböcker. Vardagen för tre studenter från Karlstad ser plötsligt helt annorlunda ut när de gör delar av sin praktik i Kambodja och Vietnam.
Therese Jansson, Patrik Aldrin och Markus Holmberg studerar på Biovetenskapligt program till biomedicinsk analytiker, vid Karlstads universitet.
Under sex veckor befinner de sig på praktik i Kambodja och Vietnam och turas om att blogga så gott som varje dag om vad som händer. Och visst är kontrasten stor mot lugna Sverige. Denguefeber, malaria, och undernäring är några av de sjukdomar som möter dem när de under en dag tar emot så många som 580 vårdsökande barn. På sjukhuset finns egentligen bara 50 vårdplatser för de mest sjuka.
- Vi är tre veckor på ett barnsjukhus i Siem Reap, Kambojda, och sedan fortsätter vi till Hue i Vietnam, där vi gör ytterligare tre veckor på ett annat sjukhus, säger Therese Jansson. Praktiken på Ankor Hospital for Children är en stark upplevelse. På två dagar här har vi upplevt mer än vi gör på tre veckor hemma. Patrik var med om en ögonoperation häromdagen, där de tog bort ögat på en liten pojke som fått en tumör.
Gör nytta och lär oss
Patrik Aldrin tycker begreppet "organiserat kaos" har fått en mening under sin vistelse i Kambodja. Här finns stora kontraster. Kvarter med lyxhotell blandas med skjul som knappt hänger ihop, där de fattiga lever. Den som ska tanka sin moped kanske får bensinen i en gammal whiskeyflaska.
- Barndödligheten är hög i Kambodja. En av sju dör före fem års ålder av undernäring eller sjukdomar som i västvärlden är behandlingsbara, säger Patrik Aldrin. Sjukhusmiljön är intensiv och lärorik. Alla är så hjälpsamma och trevliga. Vi känner en stark motivation i arbetet när vi vet att det står hundratals barn därute och väntar på analyssvar från labbet.
Unik erfarenhet
Ankor Hospital for Children drivs av Friends Without a Border Foundation och öppnades 1999. Fram till idag har man behandlat cirka 600 000 barn och 12 000 operationer har utförts. Sjukhuset driver utbildningsprogram för flera tusen av den inhemska sjukvårdspersonalen och har även "homecare-projekt" där patienter som inte kan ta sig till sjukhus får hembesök. På sjukhuset finns för tillfället volontärer från England, Irland, USA, Kanada, Australien och så de tre från Karlstad i Sverige. Studenter från Karlstads universitet har gjort praktik där sedan 2002.
- Behovet av utbildad sjukvårdspersonal är mycket stort i Kambodja, säger Ingalill Gumaelius, adjunkt inom biomedicinsk laboratorievetenskap på Fakulteten för teknik- och naturvetenskap vid Karlstads universitet. Under Pol Pots regim dödades de flesta akademiker, några få lyckade fly. Våra studenter som gör praktik i de här länderna får med sig en erfarenhet som inte går att få i Sverige. Mångfalden av sjukdomar gör att man här upplever bakterier och virus som enbart i enstaka fall dyker upp i svensk laboratoriemiljö.