Studenter gör lövkrattning smart och rolig
2011-02-09Kan man göra lövkrattning rolig? Och hur förbättrar man arbetsbelastningen för proffsgrävare? Studenter som läser till innovations- och designingenjörer och maskiningenjörer på Karlstads universitet, har hittat lösningar som kan hjälpa Karlstad Redskap att utveckla sina krattor och spadar.
De senaste vintrarna har inneburit "all-time-high" för Karlstad Redskap när det gäller snöskyfflar. Försäljningsvolymen har ökat så mycket att man gått upp till tvåskift i arbetstid.
Men marknadschefen Jan Ericsson slår sig inte till ro för det. Även om lövkrattning känns långt borta just nu så gäller det att utveckla redskap för andra säsonger än vintern.
"Vi behöver nytänkare"
- Vi tror många gånger att vi är så bra på att ha kundens behov i fokus inom näringslivet, säger Jan Ericsson, och vänder sig till studenterna. Så är det inte alltid, särskilt inte inom producerande branscher som vår. Samarbetet med er hjälper oss att komma närmare kunderna. Ni är de nytänkare som vi behöver för att få nya infallsvinklar.
Uppdraget
Tredjeårsstudenterna som läser innovations- och designingenjör samt maskiningenjör presenterade nyligen sina resultat efter höstterminens arbete. Uppdraget handlade om att förbättra krattor och spadar i fyra kategorier för Karlstad Redskap: grävande för proffs, grävande för fritidsanvändning, krattande för proffs och krattande för fritidsanvändning. Ett antal prototyper har tagits fram där studenterna tagit hänsyn till material, ergonomi, hållbarhet, funktion, och ekonomi. De har jobbat efter riktlinjerna i kursen Integrerad produktutveckling, vilket innebär att på ett tidigt stadium involvera kunden och jobba efter vissa steg i produktutvecklingsprocessen. Universitetet har tidigare jobbat med examensarbete i samverkan med Karlstad Redskap. Man tog då fram en spade med ett duo-grepp som gör det enklare att gräva.
- Det har varit särskilt kul att jobba med det här projektet eftersom det är produkter som varit relativt enkelt att hantera produktionsmässigt, säger Sophie Skärnell, student på innovations- och designingenjörsprogrammet.
Satsar på ergonomi
- Vi samverkar med Karlstads universitet för att hitta framtida lösningar för våra kunder, säger Jan Ericsson. Just nu är vi mycket intresserade av att minska arbetsbelastningen och få bättre ergonomi i våra redskap. Nu kommer vi att gå vidare med prototyperna till en av våra grossister som är intresserad av att hitta redskap som ger avlastning och bättre kroppshållning.

