Stort intresse för vårens högskoleprov
2010-03-29Intresset för att göra högskoleprovet ökar starkt, inte bara i Värmland utan i hela Sverige. Ökningen av antalet anmälda är 32 procent i både riket och i regionen kring Karlstads universitet.
När provet äger rum lördagen den 10 april deltar drygt 1 700 personer i det som Karlstads universitet arrangerar i Värmland och norra Dalsland. Förra våren hade 1 300 anmält sig.
Ökningen är stor i hela landet. Blekinge tekniska högskola sticker ut med en ökning på 55 procent och högskolan på Gotland med 50 procent. De som ökat minst, har ändå plus 20 procent, och det är högskolan i Jönköping respektive högskolan Dalarna.
Att fler vill göra högskoleprovet just nu har flera orsaker. Antalet ungdomar i åldern 18-20 år är ovanligt stort och det är i den åldersgruppen som de flesta provdeltagarna finns.
Fler än vanligt funderar på högskolestudier, eftersom det är svårt att hitta jobb, om man rätt nyligen har lämnat gymnasiet.
Ungdomar som gick ur gymnasiet för några år sedan och har haft mer tillfälliga anställningar har inte fått förlängt på grund av den finansiella krisen som lett till svårigheter på arbetsmarknaden. En del av dem satsar nu på studier för att få större konkurrenskraft.
Nya antagningsregler i höst gör ungdomarna osäkra om sina chanser att antas och de garderar sig med ett högskoleprov.
- Bortåt hälften av alla platser tillsätts på resultatet från högskoleprovet, så det är väldigt klokt att ha ett giltigt sådant med sig i bagaget så att man konkurrerar om alla platser som högskolor och universitet erbjuder, säger Lena Fries, utbildningshandläggare vid Karlstads universitet.
Fler och fler högskolor väljer att använda högskoleprovet som skiljekriterium, om sökande landar på samma meritvärde på gymnasiebetyget och alla inte kan antas.Om två sökande har samma meritvärde och bara en plats finns, ser man på högskoleprovsresultatet och så antas den som sammantaget har det högsta meritvärdet. Skulle det fortfarande vara så att de två sökande har samma meritvärde, på både gymnasiebetyget med två decimaler och provresultatet, får man ta till lottning.