Stort intresse för konferens om policyanalys
2022-09-06Den 17-18 augusti arrangerade statsvetenskap och forskargruppen Kritiska studier om makt och det politiska ett symposium med fokus på den australiensiska forskaren Carol Bacchis analysmetod för kritiska policystudier, The ”What’s the Problem Represented to Be?” Approach (WPR). Engagemanget under symposiet var stort och deltagarna visade intresse för att starta ett WPR-nätverk för återkommande träffar och erfarenhetsutbyte.
Syftet med symposiet var att främja samarbete mellan särskilt yngre forskare som använder WPR i sin forskning. Under två dagar träffades 80 deltagare från 15 länder, både i Karlstad och online, för att lyssna på föreläsningar, ge feedback på varandras papper och för att nätverka.
– WPR är en intressant och i vissas ögon en kontroversiell analysmetod inom policyanalys, säger Malin Rönnblom, professor i statsvetenskap och arrangör av symposiet, som kom i kontakt med Carol Bacchi och WPR-metoden i slutet av 1990-talet. Analysmetoden tar avstamp i ett kritiskt granskande förhållningssätt, vilket skiljer den från mer traditionella former för policyanalys och ofta är juniora forskare som använder WPR relativt ensamma i sina forskningsmiljöer. Det känns därför extra roligt att vi nu kan starta upp ett internationellt nätverk för att ge möjlighet att både diskutera och utveckla WPR.
Metod som tar fasta på lösningar
WPR har sin utgångspunkt i en så kallad foucaudiansk maktförståelse och kan beskrivas som ett analysverktyg som består av sju inbördes relaterade analysfrågor. Ansatsen tar fasta på de lösningar som presenteras i policy och kan därför också beskrivas som ett sätt att analysera policy baklänges.
– I en WPR-analys är inte policyproblem något som ”finns” utan något som ”görs”, genom de lösningar som läggs fram. På så sätt fångar analysen bland annat hur olika grupper görs ansvariga för vissa problem och vilka problem som prioriteras på andra problems bekostnad, säger Malin Rönnblom.
Under symposiet, som finansieras av medel från Riksbankens Jubileumsfond, kunde deltagarna bland annat lyssna på Carol Bacchi, professor emerita vid Adelaide universitet, som utvecklat WPR i över tjugo år. De kunde även boka in sig på 10-minutersmöten för att diskutera frågeställningar i sin forskning med henne.
– Det var bra att Carol Bacchi utvecklade sina teorier, särskilt att hon betonade vikten av att göra en historisk genealogisk analys för att förtydliga varför vissa saker framstår som självklara idag. Genom en sådan historisk analys kan man kontextualisera samtida policys och få förståelse för varför policyn ser ut som den gör, säger Maline Holmlund, doktorand i socialt arbete vid Linköpings universitet som studerar mottagningen av ensammankommande barn åren runt 2015.
Mer information
Läs mer om symposiet, Carol Bacchi och WPR-metoden via konferenssidan.