Stora utmaningar inför ett förändrat klimat
2012-01-27Framtidens risker är viktiga redan idag, men klimatrisker kan hanteras genom en hållbar samhällsplanering. Detta var temat på den årliga konferensen Klimat & Säkerhet som gick av stapeln den 26 januari.
Frågor om skyfall är aktuella. Under sommaren och hösten 2011 drabbade en rad mycket kraftiga skyfall landet. Flera av dessa händelser fick stora konsekvenser med allvarligt skadade människor, vattenfyllda byggnader, ofarbara vägar, inställd tågtrafik och vattenskadade hem. Anpassningen till ett förändrat klimat har bara börjat och vi har stora utmaningar framför oss. Klimatrelaterade risker kan handla om till exempel översvämningar, skyfall och skred. Konferensen Klimat & Säkerhet 26 januari samlade aktörer som arbetar med hantering av klimatrelaterade risker inom statlig myndighet, kommunalt, vid en länsstyrelse eller i näringslivet.
Några röster från konferensen
- Mer kunskap och att informera allmänheten om riskerna är viktigt, säger Susanne Hede, som arbetar med risk- och krishantering vid Försvarshögskolan. Det måste dock finnas en balans så att man inte skrämmer allmänheten så mycket att det i sig skapar problem.
- Från försäkringsbranschens sida ser vi det som angeläget att ny forskning om till exempel översvämningsrisker kommer ut och används vid bestämmelser som reglerar var man får bygga, säger Mats-Ola Levein, miljösamordnare på Länsförsäkringar Värmland. En ökad kunskapsnivå i dessa frågor hos allmänheten behövs också för att individen ska kunna avgöra hur stora risker man själv är beredd att ta.
- Det har varit en intressant dag och vi har fått ta del av de senaste forskningsrönen på området, säger Maria Wahlberg, analytiker på MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Jag tror på den här typen av mötesplatser för att kunna öka samordningen av insatser så att vi med gemensamma insatser kan tackla de stora utmaningar vi står inför.
Mötesplats för forskare och praktiker
Under 2011 har en rad stora projekt avslutats och flera av dem rapporterade om sina resultat på konferensen:
Stigande vatten, Länsstyrelsen i Västra Götaland och Värmland
Göta Älv utredningen, Statens Geotekniska Institut, SGI
Utredning om dammbrott, SMHI
Konsekvenser av en översvämning i Mälardalen - Mälaruppdraget, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB
Värdar för konferensen är Centrum för klimat och säkerhet vid Karlstads universitet.
- Genom forskning och samverkan söker vi svar på samhällets frågor om risker som hör samman med extremt väder - exempelvis översvämningar, skyfall, havsytehöjning och stormar, säger Kristin Gustafsson, kommunikatör vid Centrum för klimat och säkerhet. En viktig uppgift för oss är att länka samman forskningen med praktiken. Konferensen Klimat & Säkerhet är den fjärde stora konferensen vi arrangerar. De här mötesplatserna för att dela erfarenheter och nya resultat spelar en viktig roll i arbetet med att hantera klimatrisker och att bygga ett hållbart samhället.







