Stora skillnader mellan ungdomars alkoholvanor
2005-12-19Alkoholvanorna skiljer sig kraftigt åt mellan olika ungdomsgrupper. Andelen niondeklassare som regelbundet dricker stora mängder alkohol är ungefär dubbelt så stor bland sökande till icke-teoretiska än till teoretiska program. Det visar en ny rapport från Karlstads universitet.
Även andelen elever som någon gång använt narkotika är större, mer än dubbelt så stor, bland sökande till icke-teoretiska än till teoretiska program. Resultaten kommer från forskningsprojektet Ung i Värmland. Rapport är skriven av docent Curt Hagquist och forskningsassistent Tony Nilsson vid Karlstads universitet.
Ung i Värmland startades 1988 och därefter har ytterligare fem datainsamlingar genomförts, den senaste våren 2005. Hittills har omkring 17 000 niondeklassare deltagit och besvarat ett frågeformulär om hälsa och hälsorelaterade vanor.
Resultaten från Ung i Värmland visar också att alkoholkonsumtionen bland värmländska ungdomar i årskurs nio har minskat något sedan 2002 medan användningen av narkotika i stort sett är densamma. Det är sju procent av pojkarna och sex procent av flickorna i årskurs nio som någon gång använt narkotika.
Halv kvarting vanligt
För 2005 visar resultaten också :
• att cirka 37 procent av niondeklassarna druckit starköl, vin eller sprit minst en gång i månaden under läsåret.
• att nio procent av både pojkarna och flickorna har druckit hembränt minst en gång i månaden under läsåret.
• att ungefär var tredje niondeklassare minst en gång i månaden druckit alkohol motsvarande en halv kvarting sprit eller en helflaska vin eller fyra burkar starköl eller sex burkar öl klass II, folköl, vid ett och samma tillfälle.
En minskning
Mellan 1988 och 1998 ökade andelen som druckit alkohol minst en gång i månaden kraftigt. Men mellan 1998 och 2005 minskade drickandet bland niondeklassarna. Även andelen som druckit hembränt har minskat mellan 1998 och 2005.
I rapporten redovisas också för resultat för de enskilda kommunerna. I många fall är skillnaderna stora mellan olika kommuner.