Stor sparpotential i de svenska småhusen
2022-11-09Det finns en betydande potential för energieffektivisering i svenska småhus, där 80 procent är mer än 40 år gamla och många behöver renoveras. Detta ger möjlighet att implementera kostnadseffektiva åtgärder som kan sänka energianvändningen och samtidigt minska utsläpp av växthusgaser.
- Vi diskuterar samverkan med Linnéuniversitetet och i samband med detta höll vi ett seminarium om förnybar energiteknik och energieffektivisering, säger Are Kjeang, universitetsadjunkt i miljö- och energisystem.
Seminariet inleddes med att professor Krushna Mahapatra från Linnéuniversitetet visade statistik över energianvändning i Sverige från 1970 till idag och konstaterade att det finns en betydande potential för energieffektivitet i det svenska småhussegmentet där 80 procent är mer än 40 år gamla. Det innebär att det finns goda möjligheter för väldigt många att implementera kostnadseffektiva åtgärder som kan sänka energianvändningen. Om man dessutom installerar solceller utökas tillgången till förnybar energi och tryggheten i energiförsörjningen ökar för hus på landsbygden, samtidigt som man bidrar till minskade utsläpp av växthusgaser.
Professor Krushna Mahapatra är verksam som professor på Institutionen för byggd miljö och energiteknik vid Linnéuniversitetet i Växjö. Hans huvudsakliga forskningsområde är implementering av förnybar energiteknik och energieffektiviseringsåtgärder i byggd miljö. Han har bred erfarenhet av att använda undersökningstekniker, som enkäter, för att greppa attityder och uppfattningar om värmesystem, energieffektiviseringsåtgärder och intensivt skogsbruk i Sverige.
Hinder och möjligheter för energirenovering
- Graden av energirenovering är dock betydligt lägre än vad den borde vara, säger Krushna Mahapatra. Det finns flera hinder, såsom höga investeringskostnader, begränsad information, fragmenterad marknad och liten ekonomisk återbäring för varje renovering.
I ett pågående doktorand-projekt på Linnéuniversitetet studeras olika vägar att övervinna dessa utmaningar genom smarta designlösningar inom one stop shop-konceptet. Det innebär:
- Utveckling av designlösningar för typhus så att outnyttjat utrymme effektivt kan användas till exempel hyras ut för att finansiera renoveringen. En ny lägenhet med separat ingång anordnas.
- Analyser av ekonomi, energipåverkan och marknadsaccept för designlösningarna. Analyser görs också om åtgärderna får större spridning och påverkar befintlig infrastruktur.
One stop shop är en affärsmodell för energirenovering av småhus. I denna modell samordnar sig en aktör med andra aktörer och kan på så sätt erbjuda full service i ett renoveringspaket som inkluderar rådgivning, oberoende energibesiktning, renoveringsarbete, uppföljning och finansiering. Husägarna får en kostnads- och energieffektiv renovering levererad av en enda aktör. Affärsmodellen som uppmuntras av EU tillämpas redan i till exempel Nederländerna och Frankrike. I Växjö finns nu ett start-up företag, som arbetar enligt denna modell.
- Både beräkningar och verkliga fall visar att man kan minska energianvändningen med upp till hälften, enligt Krushna Mahapatra. När dessutom elenergin dominerar småhusuppvärmningen är det möjligt att frigöra en avsevärd mängd el för andra områden som transport och industri.
På frågan om energiföretag kan göra nytta i energieffektiva husrenoveringar, svarade Krushna Mahapatra:
- Alla behövs. Installatörerna räcker inte till. Det finns så mycket att göra för att energiförbättra de befintliga husen.