Statsvetenskapens lärare får toppbetyg
2006-03-30Engagerade och kompetenta lärare, lärare som tycker om att undervisa och gör det bra. Högskoleverket spar inte på berömmet för ämnet statsvetenskap vid Karlstads universitet.
Under rubriken Starka sidor skriver Högskoleverkets bedömargrupp så här:
Grundutbildningens höga pedagogiska nivå och innovationskraft, med engagerade och kompetenta lärare är föredömlig.
- Jag är stolt över det jobb som vi gjort. Vi har lärare som har jobbat länge och som är väldigt engagerade i undervisningsfrågor. Vi har en levande pedagogisk diskussion och tar upp pedagogiska frågor på särskilda möten flera gånger per termin, säger Arne Larsson, studierektor för statsvetenskap.
Studenterna är aktiva
Nöjda studenter ger utbildningen och lärarna gott betyg. Den "lagom stora" miljön är något som många tar upp som en klar fördel. Det ger en god studiemiljö och bra kontakt med lärarna. Studenterna, organiserade i föreningen SVIK, är engagerade och arrangerar bland annat en seminarieserie tillsammans med ämnet.
Statsvetenskap kan läsas som fristående kurser och i politices magister-programmet, och det är bra söktryck till utbildningarna.
Samarbete krävs för litet ämne
Miljön i statsvetenskap är visserligen liten och därmed sårbar, men idag erbjuder man en gedigen utbildning med engagerade lärare i en bra studiemiljö, skriver Högskoleverket.
Att man inte är så många märks kanske främst på forskarnivån. Det finns till exempel bara en professor, Michele Micheletti. Ämnet har inte antagit några nya doktorander sedan 2002, med undantag för en doktorand 2004 som finansieras med medel från Uniska, Universitetssamarbetet Inre Skandinavien.
- Vi arbetar med att först förstärka forskning och handledarkompetens innan vi antar nya doktorander. Nu har vi ett antal doktorander som snart är klara, och om ekonomin tillåter räknar vi med att kunna anta doktorander snart igen. Vi är ett litet ämne och vi delar de problem som det kan medföra med de flesta andra små ämnen på universitet. Vår möjlighet att erbjuda en god forskarutbildning är att samordna utbildningen med andra universitet och med andra ämnen här, säger Arne Larsson.
Han hoppas att den nya organisationen, med historia och lärarutbildningens samhällskunskap i samma avdelning som statsvetenskap, ska öka möjligheterna till ett gott samarbete.
De internationella kontakter som ämnet utvecklat under många år lovordas av bedömargruppen, och här vill man se mer utbyten även på doktorandnivå.
Hela rapporten finns hos HSV
Högskoleverket har granskat 27 utbildningar i statsvetenskap, freds- och utvecklingsstudier samt områdesstudier vid svenska lärosäten. Verket ifrågasätter examensrätten för kandidatexamen vid Högskolan i Kalmar, examensrätten för kandidat- och magisterexamen samt licentiat- och doktorsexamen vid Högskolan i Jönköping samt forskarutbildningen vid Växjö universitet.