Statsvetenskap ur ett innovativt perspektiv
2010-07-29Även statsvetenskap kan spela en viktig roll i innovationssammanhang till exempel när det gäller modeller och metoder för att utveckla mer effektivt och legitimt beslutsfattande.
Magnus Lindh är universitetsadjunkt och verksam i forskargruppen Regional Action and the European Union.
Självständiga universitet ger trovärdighet
Utifrån ett statsvetenskapligt perspektiv är det dock speciellt viktigt att universiteten behåller en stark autonom ställning, menar Magnus Lindh. För att behålla trovärdighet måste en oberoende relation mellan forskaren och det studerade objektet (politiken) bevaras.
Politikens innehåll är politikernas ansvar medan universitetet kan bidra med begrepp och modeller som politiker kan välja att använda, eller i alla fall förhålla sig till. På det sättet kan statsvetenskapen bidra till innovation och samtidigt verka inom det så kallade moderna universitetet. Det vill säga föra en balanserad verksamhet mellan forskning och utbildning som såväl är akademisk som samhälleligt relevant.
Forskning kan ge utveckling
Ett konkret exempel är The ReLoGo-project, ReLoGo betyder Regional and Local Governance. Det börjar bli allt mer tydligt att den europeiska integrationen utgör en stor utmaning för de europeiska regionerna, även de svenska. Regionala aktörer såväl som regeringen, har insett att aktiva regioner är viktigt för Sverige som helhet. Den svenska bilden är asymmetrisk, men fler regioner utvecklar alltmer raffinerade metoder och strategier för att få ut det bästa av EU. Forskningens roll blir att studera och jämföra hur detta går till. Vilka är aktörerna? Vilka strategier är mest slagkraftiga? Forskning kan genom sina bidrag medverka till regional utveckling i samverkan med det omgivande samhället.
ReLoGo-projektet utgår från att regionala och lokala aktörer i Sverige i allt högre grad agerar i ett komplicerat flernivåsystem. Den europeiserade politiken ställer större krav på regionala och lokala aktörer. Därför behöver vi mötesplatser för forskare och praktiker, där forskningsbaserad kompetensförsörjning kan göras tillgänglig för regionala aktörer i Europa i ett livslång lärandeperspektiv, ReLoGo representerar en sådan mötesplats.
Hjälp till regionerna
- Statsvetenskapen fungerar i det här fallet som en kompetensförsörjare för de regionala och lokala aktörerna, till exempel när det gäller hur man ute i regionerna kan tänka strategiskt för att få ut det bästa av EU.
- Forskargruppen presenterade i höstas en rapport, finansierad av Nordiska Ministerrådet, Fusin Regions? Sustainable Regional Governance in the Context of European Integration. Forskningen har nu utvecklats till en kurs genom bidrag från EU. Med hjälp av ny teknik ges nu kursen till studenter såväl som intresserade praktiker inom hela EU.