Statsvetare engagerar sig i AI-teknikens konsekvenser
2024-01-26Statsvetare från Karlstads universitet deltog nyligen i den nationella workshopen AI+Politik som anordnades av WASP-HS (Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program - Humanities and Society). Workshopen som ägde rum i Sigtuna fokuserade på att främja tvärvetenskapliga diskussioner om de politiska och samhälleliga konsekvenserna av AI-teknik.
– I en tid präglad av snabba tekniska framsteg måste statsvetare aktivt engagera sig i dialoger som tar upp AIs inverkan på samhället. Vårt engagemang i detta seminarium gör det möjligt för oss att bidra med värdefulla kritiska perspektiv till diskussioner om de sociala och politiska implikationerna av AI och data, säger Malin Rönnblom, professor i statsvetenskap.
Vill öka samverkan kring kritisk AI-forskning
Under workshopen diskuterade forskare från flera olika ämnen hur AI påverkar politik och hur politiken påverkar AI, samt hur det svenska forskningslandskapet kring kritisk AI-forskning bättre kan samverka i sin forskning. Totalt deltog ett trettiotal forskare från sex olika lärosäten, alla med koppling till forskningsprogrammet WASP-HS vars mål är att positionera Sverige som en internationellt erkänd och ledande nation inom områdena artificiell intelligens, autonoma system och mjukvara. Forskningsområdena omfattar artificiell intelligens och autonoma system och dess samverkan med människor.
– Karlstads universitets deltagande i workshopen speglar ämnets engagemang för att ligga i framkant av kritisk forskning och ta itu med samtida samhällsutmaningar, detta inom ramen för forskargruppen Power, Politics and Governance, säger Petter Falk som forskar i datafiering av välfärdstjänster vid statsvetenskap.
Vad ser ni som forskar i området som den största farhågan inom AI utveckling?
– Den största konsekvensen som jag ser är att både politik och allmänhet resignerat sig inför AIs utveckling. Många förhåller sig till det som en naturkraft som kommer ske oavsett om vi vill det eller ej. Men eftersom all AI bygger på data, och merparten av denna data skapas av oss som användare, medborgare och brukare, så har vi potentiellt sett en ganska stor makt att vara med och påverka utifrån ett demokratiskt perspektiv. Men då behövs det teorier, koncept och förklaringsmodeller som förklarar hur och varför makten över både data och algoritmisk teknologi behöver distribueras på demokratisk grund, avslutar Petter Falk.
Under 2024 fortsätter statsvetenskapen på KAU att arbeta i flera projekt som rör AI och data, både med WASP-HS och andra samarbetspartners. Dessutom kommer två doktorander lägga fram avhandlingar som rör data och algoritmisk beslutsfattande och ämnet arbetar även på att inrätta ett masterprogram för psykologiskt försvar, där data och AI kommer spela en central roll.