Start för kvalitetsutvärdering inom teknisk fysik, elektronik, elektroteknik, teknik, fysik och matematik
2021-02-03Bedömargruppen för kluster 16 har startat sitt granskningsarbete. Denna gång är det utbildningar inom teknisk fysik, elektronik, elektroteknik, teknik, fysik och matematik som kommer utvärderas inom samarbetet Treklövern.
Linnéuniversitetet, Mittuniversitetet och Karlstads universitet har gemensamt utvecklat ett system för att granska utbildningarna. Gruppen som gör bedömningarna består av representanter från de tre lärosätena, samt ämnesexperter från andra lärosäten, studenter och representant från arbetslivet. Mittuniversitetet är koordinerande lärosäte för utvärderingen och har Magnus Engholm, docent vid Institutionen för elektronikkonstruktion som utvärderingsansvarig.
- Jag tycker det roligt att vara igång och förarbetet med att sätta samman bedömargruppen har gått bra, säger Magnus Engholm, utvärderingsansvarig, Mittuniversitetet.
Tidplan för arbetet
Under våren arbetar utbildningsansvariga inom ämnena med självvärderingar, som skrivs utifrån en gemensam mall. Bedömargruppen kommer att göra intervjuer med lärare och studenter i maj och i slutet av oktober kommer slutrapporten att publiceras.
Bedömargruppen: Magnus Engholm, docent, Mittuniversitetet, Niclas Bernhoff, docent, Karlstads universitet, Håkan Sollervall, docent, Linnéuniversitetet.
Externa representanter: Anna Delin, docent, KTH, Per Lundgren, docent, Chalmers tekniska högskola, Mattias Åslund, NKT Photonics, arbetslivsrepresentant.
Studentrepresentanter: Agnieszka Inglot, civilingenjör i industriell ekonomi, Mittuniversitetet, Ulf Enarsson, kandidatprogrammet i fysik, Karlstads universitet, Alfred Sjögren, ämneslärarutbildningen, Linnéuniversitetet
Ett gemensamt utvärderingssystem förkvalitetsutveckling
Kvalitet i högre utbildning handlar om ett brett fokus på hela utbildningen, studenters erfarenheter och anknytning till arbetsliv. Utbildningar med liknande innehåll grupperas i kluster och granskas av bedömargrupper med representanter från de tre lärosätena, ämnesexperter från andra lärosäten, studenter och representanter från arbetslivet. Bakgrunden är att lärosätena har ansvaret för att forma egna utvärderingssystem för området kvalitetssäkring, som ersätter den kontroll som tidigare har genomförts av Universitetskanslersämbetet, UKÄ. Lärosätena ska ansvara för granskning av större delen av sina utbildningar. UKÄ, ansvarar för tematiska utvärderingar, granskar ett urval av utbildningar, gör examensprövningar samt granskar lärosätenas kvalitetsarbete.

