Stärkt samarbete för skolutveckling
2008-02-20Ett nytt forum för forskning och utbildning är på väg att ta form vid Karlstads universitet. Det är på Avdelningen för utbildningsvetenskap, organisation och samhälle som man har etablerat Kunskapscentrum för skolutveckling och ledarskap, KC. Kunskapscentrum ska vara en plattform för samverkan kring skolutveckling men även en tankesmedja och forskningsmiljö.
Forumbildningen bygger vidare på flera etablerade och uppskattade verksamheter så man förväntar sig därför att det kommer att bli en varaktig och uthållig verksamhet. Kunskapscentrum är ett samarbete mellan Rektorsutbildningen (RUT), Regionalt utvecklingscentrum (RUC), Problembaserad skolutveckling (PBS) och forskarna inom området skolutveckling. Tidigare har man arbetat mer var för sig gentemot den gemensamma målgruppen, det vill säga skolans personal.
Fördjupat samarbete
Lisbet Korp är föreståndare för centrumet.
- Naturligtvis har vi samarbetat redan innan, berättar hon, men i vårt nya Kunskapscentrum får vi ett mer formaliserat samarbete. Tanken med att sammanföra de olika aktörerna är att öka möjligheterna för utveckling av nya efterfrågade kurser och kompetensutveckling. Vi hoppas att nya utmanande frågor ska ställas och att flera nya aspekter ska uppmärksammas och belysas.
Kunskapscentrum är ett samverkansprojekt inom Avdelningen utbildningsvetenskap, organisation och samhälle, som vänder sig till kommuner och skolor. Med skolor avses alla verksamheter i förskola, grundskola och gymnasium och fristående skolor. Centrumet ska försöka möta de behov som uppstår i skolvärlden. Det kan till exempel handla om utveckling av nya kurser, kartläggningar, bedömningar, lägesbeskrivningar och annan kompetensutveckling.
Mötesplats för kunskap
Kunskapscentrum ska fungera som en plattform inom området skolutveckling. Plattformen ska vara enkel och lättillgänglig för dem som jobbar i skolvärlden och som vill hitta rätt i frågor som rör skolutveckling. Vidare är det tänkt att vara en tankesmedja på universitetet för dem som arbetar med skolutveckling och ledarskap. Sist men inte minst så ska centrumet utgöra en forskningsmiljö som stärker möjligheterna att ansöka om och få forskningsmedel.
Kunskapscentrum inrättades formellt vid ett möte i december 2007 och första ordinarie forumråd ska hållas i augusti 2008. Aktiviteterna är dock redan i full gång.
- Kunskapscentrums forskare ägnar sig nu åt att formulera en gemensam syn på skolutveckling, säger Lisbet Korp.
- Under våren kommer vi att arbeta med att utvecka nya kurser inom den reguljära utbildningen på avdelningen. Det är tre nya kurser som planeras från höstterminen 2008, en kurs för utbildningspedagoger, en i skoljuridik och en i ledarskap för pedagoger. Studietakten är ännu inte beslutad, men sannolikt blir det deltidskurser.
Solid grund att stå på
Den kunskapsbildning som utvecklats genom Ulf Blossings, Hans-Åke Scherps och Mats Ekholms forskning och arbete ute i kommunerna har bidragit till att tillgodose kommunernas och enskilda skolors behov av hjälp med olika kompetensutvecklingsinsatser.
Målgrupp är i första hand kommuner och enskilda skolor, både i regionen och nationellt.
Kontaktperson för Kunskapscentrum är Katrin Dahlin, 054-700 1406 , katrin.dahlin@kau.se