Stärkt samarbete med Landstinget i Värmland
2014-09-11Karlstads universitet och Landstinget i Värmland, LiV, siktar på att inleda ett tätare samarbete för hälsoforskning. Ett av stegen på vägen dit var seminariedagen Framtidens hälsoforskning, som anordnades i samarbete mellan Grants and Innovation Office, Hälsoakademin och LiV.
Det finns samarbeten mellan universitetet och landstinget, men de kan bli fler. Många fler, enligt Anders Hallberg, forskningschef på LiV, och Eewa Nånberg, föreståndare för Hälsoakademin.
- Vi utnyttjar inte tillräckligt den hävstångseffekt som vi kan få i samarbete med universitetet, säger Anders Hallberg. Vi är ingen akademi, vi är ett landsting, men när det finns ett universitet i vår närhet är det självklart att fler ska vara knutna dit och jobba med forskningsfrågor.
Två nya avtal på gång
Två nya avtal mellan LiV och Karlstads universitet ska tecknas inom kort. Det ena är ett affilieringsavtal och gör det möjligt för disputerade inom landstinget att bli knutna till universitetet utan att vara anställda. Det betyder i korthet att de kommer att vara en del i forskningsmiljön på universitetet, ha tillgång till forskningsdata och medverka vid publicering av forskningsresultat.
Det andra är ett principavtal om adjungering, som gör det möjligt att dela sin tid mellan arbete i landstinget och forskning vid universitetet.
Ett sexiotal forskare från universitetet och LiV deltog på seminariedagen Framtidens hälsoforskning i Värmland, som till viss del var arrangerat som ett open space-möte. Ett sådant möte går ut på att deltagarna är med och formar diskussionerna under dagen efter tema. Huvudtemat för den här dagen var hur de två organisationerna kan forma samverkan och gemensamma strategier kring hälsoforskningen i framtiden. Diskussionsfrågorna grupperades i fyra huvudgrupper: samverkansmöjligheter, samverkansformer, stödformer och strategi.
Ska fungera som ett kompetenscentrum
- Det är glädjande att det är så många som är med idag, säger Eewa Nånberg. För att våra respektive organisationer ska stödja samarbetet, måste vi veta vad de som redan har etablerat forskningssamverkan och de som har nya idéer ser för hinder och möjligheter, och det är därför vi har det här seminariet.
Hon ser med tillförsikt på framtiden. Det finns uppenbarligen ett stort intresse och idéer hos många, och hon föreställer sig en utveckling mot ett tätt samarbete inom hälsoforskningen i Värmland.
- Om några år är vi inte två helt separata organisationer som knackar dörr hos varandra och frågar om vi ska samarbeta, säger hon. Då är samarbetet så naturligt att vi snarare fungerar som ett kompetenscentrum, där forskningsidéer styr etablering av grupperingar. Låter vi en sådan vision genomsyra arbetet och det blir ett mervärde för forskning och forskarutbildning så bör vi också nå dit. Goda exempel finns redan som vi hörde under dagen.
Hälsa en viktig del av Horisont 2020
Jonny Ivarsson Paulsson, programansvarig för Innovationskraft i offentlig verksamhet, deltog på Framtidens hälsoforskning, och informerade om EU:s ramprogram för forskning, Horisont 2020. Han ser positivt på att göra gemensam sak om hälsoforskningen.
- Det är spännande att Landstinget i Värmland och Karlstads universitet vill hitta varandra, säger han. Hälsa är en av de samhällsutmaningar som Horisont 2020 särskilt siktar in sig på, och vi försöker hela tiden identifiera var det finns luckor i forskningen. Något som vi saknar är forskning kring "Internet of things", sammankopplingen av elektroniska prylar via nätverk, som kan ha stort genomslag i vården.
För forskarna på universitetet och i LiV, vill han lämna några goda råd:
- Se till att omvärldsbevaka och håll dig uppdaterad om våra och andra finansiärers utlysningar. Var aldrig rädd för att ringa och fråga, var nyfiken! Jag tycker också att den här typen av öppna möten är väldigt bra för att lära känna varandra och lära sig att hitta rätt i varandras organisationer.



