Stark utveckling på få år
2003-06-23Forskarämnet omvårdnad har bara funnits i två och ett halvt år. Ändå vann ämnet när Karlstads universitet mätte effektiviteten inom forskningen.
– Vi fick högsta poäng och det är vi väldigt stolta över, säger docent Elsy Athlin, forskningsledare vid Institutionen för hälsa och vård.
Totalt finns 11 doktorander som bedriver forskarstudier inom ämnet omvårdnad vid Karlstads universitet. Dessutom är tre av adjunkterna inskrivna som doktorander vid andra lärosäten. Bland lärarna finns åtta disputerade, samtliga tidigare verksamma som sjuksköterskor.
Inom Oral hälsa arbetar man med att vidareutveckla ämnet, med första delmålet att få examinationsrätt på kandidatnivå. Nästa steg blir magisternivå och forskarutbildning. Redan nu finns det två doktorander inom oral hälsa som är inskrivna vid andra universitet.
– Vi är duktiga. Vi har haft en mycket god utveckling på bara några få år, konstaterar Elsy Athlin.
Forskningen vid institutionen bedrivs än så länge inom fyra huvudområden: vårdkvalitet, psykisk hälsa och livskvalitet, kommunikation i vårdkedjan samt omvårdnadens organisation och ledarskap. En del forskningsprojekt sträcker sig över flera områden. Typiskt för den forskning som bedrivs är att den är mycket verklighetsförankrad.
– Vi hämtar våra forskningsfrågor på klinikerna, ute i vården där patienterna finns. Det är viktigt att aldrig förlora fotfästet i den kliniska verksamheten, säger Elsy Athlin.
Hon tar ett exempel för att visa vad hon menar. Doktoranden Maria Larsson studerar problem med näringsintag för patienter som drabbats av cancer i mun och svalg och som får strålbehandling.
– Hon mötte dessa patienter när hon arbetade som sjuksköterska på kliniken och reagerade på deras situation, "så här kan de bara inte ha det".
Hennes första studie visade på problemen och nu har det lett till att patienter med problem får råd och stöd och hjälp på en särskild nutritionsmottagning.
Inom institutionen är det tydligt hur grundutbildning och forskning hänger samman, alla som forskar vid institutionen är också engagerade i grundutbildningen. Elsy Athlin och de andra lärarna försöker fånga upp studenter på C-nivå och få dem att gå vidare till D-nivå och forskarstudier. Det har i flera fall lyckats bra, institutionen har flera doktorander som från början läst på programmet.
Alla mål som institutionen satt upp för sin utveckling inom forskning och forskarutbildning har uppnåtts. Allt utom att rekrytera en professor. Den processen pågår just nu.
Hälsa och vård samarbetar med såväl externa uppdragsgivare som andra lärosäten, både i Sverige och utomlands. Landstinget i Värmland är en viktig samarbetspartner som även bland annat finansierar tre doktorandtjänster. Institutionen har också ett nära samarbete med Högskolan i Borås och med universitetet i Cardiff i Wales. Ett nordiskt samarbete sker genom Uniska, Universitetsalliansen Inre Skandinavien och i regionen verkar vårdforskarna genom forskningsplattformen Cerut, Centrum för forskning om regional utveckling.