Ständig utveckling av arbetsmiljön på Karlstads universitet
2022-05-19Idag presenterades resultatet av en nationell enkätundersökning där medarbetare och studenter vid 38 lärosäten, däribland Karlstads universitet, besvarat frågor om hälsa, mående, mobbning, sexuella trakasserier och genusbaserad utsatthet. Resultatet visar att det på svenska lärosäten finns anställda och studenter som uppger att de utsatts för diskriminering, mobbning och trakasserier på arbetet eller i studierna.
Studien har genomförts på universitet och högskolor i Sverige under våren 2021 och är den första av sitt slag i Sverige. Totalt har cirka 39 000 anställda, studenter och doktorander svarat på studien. Det är en nationell forskningsstudie med uppgift att kartlägga sexuella trakasserier och genusbaserad utsatthet på en sektorsövergripande nivå. Utifrån resultaten i forskningsstudien och befintlig forskning kommer lärosätena, både enskilt och gemensamt, kunna initiera olika forsknings- och förändringsprojekt. Frågorna i studien handlar i huvudsak om mobbning och trakasserier, hälsa och mående samt påfrestningar i arbetssituationen.
- Vi har deltagit i studien för att få ytterligare underlag till utvecklingen av arbetsmiljön och för att bidra till det nationella underlag som skapats och nu gjorts tillgängligt, för analys och forskning inom området, säger Ingrid Ganrot, HR-chef vid Karlstads universitet.
Resultat i urval
Omkring fyra procent av anställda, doktorander och studenter vid 38 av landets lärosäten anger på en enskild fråga i studien att de under de senaste 12 månaderna blivit utsatta för ”icke önskvärd sexuell uppmärksamhet på arbetet/studieplats”. Omkring tre procent av anställda, doktorander och studenter vid Karlstads universitet svarade ja på frågan.
- Vi fortsätter arbeta aktivt och förebyggande med dessa frågor och vi agerar när vi får kännedom om att kränkningar och mobbning förekommit, säger Ingrid Ganrot, HR-chef vid Karlstads universitet. Ingen ska känna sig kränkt, trakasserad eller diskriminerad, varken som medarbetare eller student.
Under 2022 genomförs workshops på hela universitetet för att se över, diskutera och implementera ledar- och medarbetarpolicyn. I den spelar nolltolerans mot diskriminering och trakasserier en central roll.
Studien är gjord av Karolinska Institutet, Malmö universitet, Kungliga Tekniska Högskolan och Nationella sekretariatet för genusforskning vid Göteborgs universitet.
Vid frågor kontakta:
Ingrid Ganrot, HR-chef, Karlstads universitet, ingrid.ganrot@kau.se, tfn: 070-511 46 48
Karin Dahlman-Wright, Karolinska Institiutet, programledare, e-post: karin.dahlman-wright@ki.se
Anna Wahl, KTH, ordförande i styrgruppen, e-post: anna.wahl@indek.kth.se
Mer om arbetsmiljö vid Karlstads universitet
Det förebyggande arbetet är del av det systematiska arbetsmiljöarbete som arbetsgivaren bedriver. Chefer med arbetsmiljöansvar arbetar aktivt med arbetsmiljöfrågorna och får utbildning inom området. Tydliga policydokument finns vid Karlstads universitet och medarbetare informeras bland annat i samband med introduktionsdagarna.
Under året planeras ytterligare insatser, exempel på det är öppna föreläsningar för personal, förbättrade riktlinjer inom diskriminering- och arbetsmiljöområdet samt ytterligare stödmaterial och verktyg som kan användas i det lokala arbetet på institutionerna och avdelningarna.