Sprakande Eldkonst lyste upp decemberkvällen

2016-12-19

Fredagskvällens Eldkonst lockade storpublik till Sandgrundsudden i Karlstad. På temat I tidens spegel skapade studenter från innovations- och designprogrammet, musik, dans och bild en magisk berättelse om nutid och urtid, om dåtid och framtid.

Kvällen började med en föreläsning av idéhistorikern Kristian Petrov – Ur led är tiden, tankar om tid i olika kulturer genom tiderna. Den västerländska tidsuppfattningen med en rak sträcka från en stund till en annan, från början till slut, är bara ett sätt att tänka om tid. I den linjära tiden är det är lätt att tänka att den tid som varit inte spelar någon roll för den tid som kommer. Men i andra tider och kulturer finns cirkulär tid och parallell tid.

Då gick brandlarmet!
Med ungefär fem minuter kvar på Kristian Petrovs föreläsning gick brandlarmet i hela muséet. Det blev en dramatisk stund med brandbilar i full fart, innan det stod klart att det inte alls var Eldkonst som löpt amok, utan en helt vanlig bulle i en mikrovågsugn i caféets kök….

En magisk kväll
Eldkonst fortsatte som planerat med invigningstal av rektor Åsa Bergenheim, med musik, dans och ljusinstallationer, med berättelser och eldskulpturer som både rörde sig och brann till publikens stora förtjusning.

Eldkonst 2016 arrangerades i samarbete mellan Karlstads universitet, Karlstads kommun och Värmlands museum. Studenter från innovations- och designingenjörsprogrammet stod för eldskulpturerna, dansstudenter för den nykoreograferade dansen, musikstudenter hade komponerat musiken och konst-och bildgestaltningsstudenter stod för ljusinstallationerna. Till sin hjälp hade de en rad företag och organisationer.

Läs mer på kau.se/eldkonst

Dansarna bjöd på ny koreografi med eldskulpturerna som fond.
En av ljusinstallationerna som satte fantasin i rörelse.
Kristian Petrov, docent i idéhistoria, föreläste om olika tiders och kulturers uppfattningar om tid.
Musikstudenternas nykomponerade toner mötte dansarnas nyskapade koreografi.
Författare: Christina Knowles
Publicerad: 2016-12-19
Senaste uppdatering: 2016-12-18
Dansarna bjöd på ny koreografi med eldskulpturerna som fond.
En av ljusinstallationerna som satte fantasin i rörelse.
Musikstudenternas nykomponerade toner mötte dansarnas nyskapade koreografi.