Spekulativ fiktion - en litteraturform med djupa historiska rötter
2021-12-17TV-serier som Game Of Thrones, Harry Potter-böckerna och superhjältefilmer har bidragit till att öka populariteten av genren spekulativ fiktion. Den 1-3 december arrangerade det svenska nätverket för forskning kring spekulativ fiktion en av de första nationella konferenserna, Specfic 2021: Tid och historia, om ämnet på Karlstads universitet.
Spekulativ fiktion som berättartradition har djupa historiska rötter, rötter som är mycket levande i samtida texter. Oavsett om de är forntida myter och epos, gotiska romaner från sjutton och arton hundratalen, eller populärkultur från senaste seklet, ekar föregångare i dagens litteratur.
- Spekulativ fiktion är när vi utgår från vår värld och lägger till någonting, till exempel en annan dimension som i TV-serien Stranger Things eller något övernaturligt som magin i Harry Potter, men det kan också vara en fiktionsvärld som är frikopplad från vår, som exempelvis Game of Thrones, förklarar Andreas Nyström, lektor i engelska vid Karlstads universitet.
Inom de spekulativa genrerna är det inte ovanligt att man finner en behandling av ett allmänt samhällsproblem eller en kulturyttring. På 60-talet var kärnvapenkrig i fokus, i dag inom science fiction genren är exempelvis rädslan för artificiell intelligens (AI) aktuell och inom postapokalyptiska berättelser återfinner man ofta klimatförändringar som en återkommande tematik.
- Spekulativ fiktion ger författaren möjlighet att testa idéer och tankar, man skapar en värld där allt går att laborera med. Tänk om AI-robotar tar över vår värld? Tänk om män skulle kunna föda barn?, säger Andreas Nyström. Som humanistiska forskare intresserar vi oss bland annat för varför och hur vi berättar dessa berättelser.
Keynote speaker med gedingen bakgrund
Edward James, professor emeritus i medeltidshistoria vid Univeristy College Dublin, var en av konferensens tre keynote speakers. Efter att han hade blivit överväldigad av sin läsning av Tolkiens Sagan om ringen valde Edward James att specialisera sig på tidig medeltidshistoria på universitetet. Han har skrivit åtskilliga böcker och artiklar om historia och arkeologi från senantiken och tidig medeltid, deltagit i science fiction-kongresser sedan 1964, och började undervisa och skriva om science fiction och fantasy under 1980-talet.
- Edward Jones bidrog med en minst sagt välinformerad översikt av science fiction-och fantasykritikens historia. Med avstamp i sin långa gärning som forskare inom spekulativ fiktion bjöd Edward Jones konferensbesökarna på en presentation som verkligen tog fasta på konferensens tematik Tid och historia, fortsätter Andreas Nyström.
Nya forskningsfrämjande samarbeten
Konferensen arrangerades med stöd av Riksbankens jubileumsfond, som bland annat arbetar för att utveckla och stärka svensk forskning inom humaniora och samhällsvetenskap.
- Vår förhoppning med konferensen är att den ska leda till nya forskningsfrämjande samarbeten och strukturer, vilket vi upplever att vi nu har tagit steget mot. Nu kommer vi att summera våra erfarenheter och blicka framåt. Det här är förhoppningsvis bara början, avslutar Andreas Nyström
För den som vill gräva ner sig djupare inom forskningsområdet kan man här ta del av The Encyclopedia of Science Fiction och The Encyclopedia of Fantasy.