Spar energi med minskad ventilation
2008-06-27Universitetet och Akademiska hus ska försöka spara energi genom att minska ventilationen av lokalerna i sommar.
Försöket påbörjas den här veckan, vecka 26, och pågår fram till och med vecka 32.
- Det är ett led i miljöarbetet och i vår gemensamma strävan att minska energiförbrukningen. Ventilationen ska inte stå på om det inte behövs och vi ska inte kyla lokaler om de inte används i någon större utsträckning, säger Anette Daleke, miljösamordnare.
Det här gäller hos dig
Lokalerna har olika utrustning vad gäller kylning och ventilation beroende på när de är byggda. En del hus är kopplade till kylaggregat av olika slag medan andra hus kyls med friskluft utifrån, så kallad frikyla. Friskluftsintagen till de hus som endast har frikyla sitter på taken vilket innebär att de inte bör användas mitt på dagen under varma sommardagar. Då är temperaturen på taken närmare 40 grader och någon kylning av lokalerna blir det inte då. Hus som saknar kylanläggningar och kyls med friskluft utifrån är hus 3A-D, 5A-D, 6, 7 och 9A-D.
Övriga lokaler är kopplade till kylanläggningar.De kommer inte att stängas av då de bland annat förser serverrummen med nödvändig kyla.
Under de aktuella veckorna kommer ventilationen i alla hus, utom 11, 12 och biblioteket, att vara igång endast under begränsad tid på förmiddagen. Att hus 11 och 12 är undantaget beror på att sommarkursernas undervisning är förlagd dit. Ventilationen kommer att köras till klockan 16 i de husen. I biblioteket kör man ventilationen efter öppettiderna eftersom det lätt blir varmt innanför de glasade fasaderna.
Blå knappen ger luft
För den som vill sätta igång ventilationen i det hus man befinner sig i finns det numera blå knappar installerade. De finns ofta i närheten av entré eller gångstråk. Om man trycker in den knappen (minst tre sekunder) startas ventilationen i den befintliga byggnaden. Ventilationen körs då i två timmar för att sedan slås av igen.
Vädra - men stäng igen!
Om man sitter i någon av de hus som saknar kylaggregat och istället använder sig av frikyla, ger den blå knappen ingen bättre inomhusluft en varm sommardag. Det beror på att temperaturen vid intagen är högre än temperaturen inne i huset.
- I de husen gör man istället bättre i att öppna fönstret för att släppa in luft, men glöm absolut inte att stänga det igen! säger Anette Daleke.
Hus 21 berörs inte av försöket eftersom ventilationen där styrs av närvarostyrda fläktdon.
Tyck till
Detta är ett försök och synpunkter mottages tacksamt, både positiva och negativa. Skicka till miljösamordnare Anette Daleke, e-post: anette.daleke@kau.se